HAFRİYAT ESNASINDA KOMŞU PARSELLERDEKİ BİNALARA ZARAR VERİLMEMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
~ 20.12.2011 ~
Bitişik parsel özel mülk ise, konuyu ikiye ayırmalıyız. İnşaat bitişik mi yapılacak ayrık mı?
Hafriyat yapılacak parsele komşu olan parsellerdeki binaların bitişik nizam yapılıp yapılmadığı, İmar durumundaki komşu çekme mesafelerine bağlı kalınarak inşa edilip edilmediği bilinmelidir.
Komşu parsellerdeki binalar, imar durum şartlarındaki çekme mesafelerine uygun inşa edilmiş ise fazlaca problem yaratmazlar. (Ancak burada hafriyat yapılacak parselde bodrum kat sayısın önemi de vardır)
Komşu parsellerdeki, binalar bitişik yapılmış olmaları halinde;
Bu binalar bodrumsuz yapılar ise, büyük risk taşırlar. Özellikle bu kısımlarda hafriyatın çok dikkatli özeni bir şekilde ve kademeli yapılması gerekmektedir. Kademeli hafriyat yapılırken bir taraftan da toprağın itkisinin önlenmesi için payandalarla desteklenmelidir. Daha sonra perde betonu dökülmelidir.
Yandaki binanın temel seviyesinin altına inilmesi gerekiyorsa ve zemin de güvenilir değilse, mutlaka bir geoteknik uzmanı veya deneyimli zeminden anlayan bir inşaat mühendisi uzmanına danışılmalı, mevcut yapının askıya alınması, desteklenmesi, kısa aralıklarla kazıp hemen kazılan kısımda perdeler inşa ederek riske girmeden önlemler alınmalıdır.
Arsanın, yapının ve zemini durumuna göre yerinde alınacak önlemlere karar vermeden kazıya kesinlikle başlatılmamalıdır.
Bitişik parsellerin toprak yapısının da tespit edilmesi gerekir. Tedbirin toprağın direnme özelliğine uygun olacağı tabiidir.
Bitişik parsellerin inşai özelliklerinin de incelenmesi gerekir. Bitişik parseldeki bina, yığma, betonarme karkas, ahşap, çelik ise alınacak tedbirlerin de buna uygun olması gerekir.
Yine, bitişik parseldeki binanın eski veya yeni oluşu, ekonomik ve teknik ömrünü doldurup doldurmadığı da incelenecektir.
Bitişik parsel kamu mülkü ise veya kamuya tahsis edilmiş ise, imar yönetmeliğinin öngördüğü tedbirler daha da dikkatli alınacaktır.
Bitişik parsel ister özel mülk ister kamu mülkü olsun, alınacak tedbirlerin fen ve sanata uygun olması gerekir. Fen ve sanat kurallarının “bilinen ve uygulanagelen” kurallar niteliğinde olması gerekir.
Hits: 14778