ARSA SAHİBİNİN KAÇAK YAPIYA ONAY VERMESİ GEÇERLİ DEĞİL
~ 28.07.2011 ~
Dava, davacı arsa sahibi tarafından, Beykoz Kanlıca Mahallesi 529 ada 380 parsel üzerinde inşası kararlaştırılan yapının ruhsatsız ve kaçak olup imara aykırı bulunması nedeniyle sözleşmenin geriye etkili olarak bozulması ve yüklenici ile ondan bağımsız bölüm satın alan kişiler aleyhine tapu iptal istemiyle açılmıştır.
Mahkemece; (arsa sahibinin ve çocuklarının inşaattaki bağımsız bölümlerde oturmaları, imar durumu 4 kat inşaata izin vermesine rağmen sözleşmenin 9 kat inşaat yapılmasını öngörmesi, imar durumunun 100 m2 büyüklüğünde inşaata izin vermesine rağmen sözleşmenin dairelerin büyüklüğünü 150 m2 olarak öngörmesi, bundan başka arsa sahibinin kendisine kalan bağımsız bölümlerden birini satmasını yasal olmayan inşaata davacı arsa sahibinin onay vermesi olarak görerek ) davayı reddedilmiştir.
İmar Kanunu’nun amir hükümleri uyarınca her türlü inşaatın ilgili mercilerden ruhsat alınarak plan ve projesine uygun biçimde yapılması zorunludur. Davalılardan yüklenici, izin almadan inşaata başlamış, belediyece inşaatın kaçak olması nedeniyle yapı tatil tutanakları düzenlenmesine rağmen kaçak yapıya devam etmiş ve üç kez yıkım kararı alınmıştır. Mahkemece davacının kaçak yapıdan haberdar olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de imara aykırı bir yapının hukuk düzenince korunması olanaklı bulunmamaktadır. Bu nedenle kural olarak sözleşmenin geriye etkili olarak bozulmasına ilişkin davada bozma koşulları oluşmuştur. Kaçak yapıdan daire satın alan diğer davalıların da iyi niyetli olduklarının kabulü olanaklı bulunmamaktadır.
Durum böyle olmasına rağmen inşaatın yasal duruma getirilip getirilemeyeceği mahkemece araştırılmamıştır. İmara uygun duruma getirilme olanağının olup olmadığı belediyeden sorulmalıdır. Yıkım gereken bir inşaat söz konusu olup yasal duruma getirilmesi olanağı yok ise davanın kabulüne, yasal duruma getirilme olanağı varsa davalı yükleniciye veya inşaattan daire satın alan diğer davalılara yetki ve uygun bir süre verilip sonucuna göre dava karara bağlanmalıdır (15. HD. 12.5.2010, 2183/2800).
Hits: 15558