KOOPERATİF ORTAKLIĞI, ORTAKLIĞA KABUL, ORTAĞIN HAKLARI
~ 10.06.2011 ~
Kooperatif ana sözleşmesine göre ortak olmak isteyenin kooperatife kabulü yönetim kurulunun takdir ve kabulüne bağlıdır. Yönetim kurulu bu yetkisini olumsuz yönde de kullanabilir.
Ortaklığın örtülü olarak kazanılması olanaklıdır: Ortaklık başvurusu yapan ve ortaklık belgesi alarak ödeme yapan kimse, kooperatif ortağı sayılır. Genel kurula çağrılan, katılmasına ve hazirun cetveline imza atmasına olanak verilen kimse de kooperatif ortağı sayılır. Kooperatif yönetim kurulu ortaklığa kabul kararı vermemiş olsa bile, ortağa ortaklık senedi vermiş ve aidatlarını almış ise, onun ortak olduğunun kabulü gerekir. Bir kimsenin elinde ortaklık senedi varsa ve bu senette yetkililerin imzası bulunuyorsa, o kimse ortak sayılır. Ortaklık senedi altındaki imzalar kooperatif yetkililerine ait ise, senet tarihi yanlış olsa bile, bu senet kooperatifi bağlar.
Kooperatiflerde yedek üyelik söz konusu değildir.
Yönetim kurulu istifa talebini kabul etmeden önce istifa dilekçesi geri alınmış ise, ortaklık devam eder.
İstifa eden ortak, sonradan kooperatiften geri aldığı aidatları yatırsa bile, ortaklık sıfatını kazanamaz. Ancak yeni bir başvuru ve koşulları yerine getirirse, yeni ortaklık oluşabilir.
Kooperatif ortaklığından istifa edilmiş ve bu istifa da kooperatifçe kabul edilmiş ise, artık ortaklık söz konusu olmaz. Bunun sonucu olarak, istifası kesinleşen ortağın, kooperatif genel kurul kararının iptali davasında aktif dava ehliyeti yoktur.
Kooperatif payı haczedilemez; haczedilmişse, süre söz konusu olmaksızın şikayet edilebilir. Ferdi ilişkiye geçilmedikçe veya kooperatif herhangi bir yolla dağılmadıkça, onun payı haczedilemez. Kooperatifin borcu nedeniyle ortağa İİK. Md. 89 ihbarnameleri gönderilemez.
Ortağın borçlu olup olmadığı, genel kurulun kararına göre belirlenir.
Ortağın konuta sahip olabilmesi için, diğer ortaklara denk bir ödemede bulunması gerekir.
Genel kurul kararı varsa, yeni ortaktan eski ortaklara göre farklı ve fazla bir bedel alınabilir.
Ortakların aidatını geç ödemesi durumunda, gecikme faizi yürütülebilmesi için ya anasözleşmede açık bir hüküm bulunması veya genel kurulca bu konuda karar verilmiş bulunması gerekir.
Sabit ve peşin aidat ödemek suretiyle oybirliği ile üyeliğe genel kurul kararıyla alınan ortakların, inşaatların finansmanına katılım için aidat yükümlülüğü bulunmamakta ise de, kooperatifin amacına ulaşıncaya kadar yapılacak genel kurul, yönetim giderleri ile alt yapı giderlerinden sorumluluğu vardır.
Kooperatif tasfiye edilmediği sürece, ortakların yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğu vardır.
Ortaklar hak ve yükümlülükte eşittirler. Koşullar ve katkıları eşit olmayanlara farklı ölçülerin uygulanması eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Kooperatif genel kurulunda alınan kararlar iptal edilmedikçe tüm ortaklar gibi, ihraç kararı kesinleşmemiş ortaklar açısından da bağlayıcıdır.
Kooperatif ortağından, diğer ortaklara göre fazla aidat alınmışsa, bunun hesabı yapılarak geri verilmesi gerekir.
Kooperatifin borçlarından dolayı, kural olarak sorumluluk kooperatife aittir. Ortağın sorumluluğu ancak kooperatifin iflası veya dağılması hallerinde ve ana sözleşmede belirtilen (sınırlı veya sınırsız) biçimde olur.
Ortak ihraç edilse bile, ihraç kararı kesinleşinceye kadar aidatlarını ödemesi gerekir.
Ortağın borcu, çıkarılma tarihi değil, ilk ihtarın gönderildiği tarihe göre saptanır.
Ortak, konutun eksik ve kötü yapıldığını öne sürmüş ise, diğer konutların nasıl yapıldığı ve hangi koşullarda teslim edildiğine bakılmalıdır.
Çıkarma kararını iptal ettiren ve geri dönen ortak, yerine alınan ortağa verilen konutu isteyebilir.
Kooperatiflerde aidatlar, döviz veya dövize bağlı olarak istenebilir.
Hits: 16035