KİTAP
İnşaat Hukuku Kitabı

CEZA KOŞULU

~ 25.03.2020 ~

SEÇİMLİK CEZA

Taraflar arasında 16.09.2008 tarihli “Kat Karşılığı Bina Yapım Sözleşmesi “ başlıklı sözleşmenin yapıldığı, sözleşmenin 4. maddesinde; "Müteahhit binayı bitirmek ve iskân ruhsatını almakla yükümlüdür. Bina ile ilgili tüm resmi harçlar, vergiler, sigortalar, yazışmalar ve iskân ile ilgili tüm harçlar müteahhite aittir.", sözleşmenin 6. maddesinde "Müteahhit binayı en geç ruhsat tarihinden itibaren 15 ay içinde eksiksiz olarak bitirip teslim edeceğini taahhüt eder." ve sözleşmenin hukuki şartlar 1. maddesinde ise "Bu sözleşmedeki şartlara uymayan veya herhangi bir sebeple cayan taraf 50.000,00 TL tazminat ödemekle yükümlüdür." hükümlerinin mevcut olduğu anlaşılmaktadır.

TBK. md. 179/I’de “Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi durumu için bir ceza kararlaştırılmışsa, aksi sözleşmeden anlaşılmadıkça alacaklı, ya borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir..” hükmü bulunmaktadır.

Bahsi geçen düzenlemede yer alan ceza türü, öğretide ifa yerine seçimlik ceza koşulu olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmediğini düşünen taraf sözleşmenin ifası ya da bu cezanın tahsilini isteyebilecektir. Bir başka deyişle sözleşmenin ifasını isteyen taraf aksi sözleşmede açıkça yazılı olmadığı sürece cezayı, ceza isteyen ise ifayı isteyemez. Alacaklı, seçimlik hakkını kullandığında bununla bağlıdır. Yenilik doğurucu hak niteliğinde olduğundan seçim hakkını kullanma halinde bu haktan diğer tarafın rızası olmadığı sürece vazgeçilmesi mümkün değildir.

Bu anlatımlar ışığında somut olaya gelindiğinde; taraflar arasında düzenlenen sözleşmedeki ceza seçimlik ceza niteliğinde bulunduğundan akdin ifasını isteyen tarafın seçimlik cezayı istemesi mümkün değildir. Davacı taraf sonradan ödenmesi nedeniyle konusuz kalmış olsa da; davanın başlangıcında akdin ifası zımnında ... pirim borçlarının ödenmesini talep ettiğine göre seçimlik cezayı istemesi mümkün değildir  (15. HD. 27.11.2018, 2963/4699).

GECİKME CEZA VE TAZMİNATI NE ZAMANA KADAR İSTENEBİLİR?

Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı cezai şart ve kira tazminatı alacaklarının tahsili istemine ilişkindir.

Taraflar arasındaki 16.12.1994 tarihli asıl ve 07.09.2005 tarihli ek arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine göre, dava konusu cezai şart ve gecikme tazminatı alacağına konu yapılan A bloktaki bağımsız bölümlerin, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve çevre düzenlemesi yapılmış şekilde 01.04.2006 tarihinde teslim edilmesi, aksi takdirde günlük 200,00 TL cezai şart ödenmesi kararlaştırılmıştır.

Mahkemece, cezai şart istemi dosya içerisinde bulunan 03.08.2007 tarihli iş bitirme tutanağı ile arsa sahiplerinin bağımsız bölümlerini ihtirazi kayıtsız teslim aldıklarından bahisle reddedilmiş, gecikme tazminatı isteği ise aynı belgedeki 03.08.2007 tarihine kadar hesaplanarak kabul edilmiştir.

Öncelikle ve özellikle 07.09.2005 tarihli ek sözleşmede, teslim keyfiyeti yapı kullanma izin belgesi alınması ve çevre düzenlenmesi yapılması şartına bağlanmıştır. Dosya üzerinde yapılan incelemeye göre yapı kullanma izin belgesi alınmadığı ve çevre düzenlenmesinin yapılmadığı anlaşılmaktadır.

Şu halde, ortada geçerli bir teslimin varlığından söz edilemeyeceğinden, davacı arsa sahiplerinin cezai şart haklarının düştüğünden bahsedilemeyeceği gibi, kira tazminatının, belgedeki 03.08.2007 tarihine kadar hesaplanması gereği de kabul edilemez.

Bu durumda, yapılması gereken iş, teslimin özellikle ek sözleşme ile yapı kullanma izin belgesi alınması ve çevre düzenlemesi yapılmasına bağlı olduğu gözden kaçırılmadan, cezai şart ve kira tazminatının somut olayın özelliğine göre, iş bitirme tutanağının sahteliği ve geçerliliği önem arz etmediği halde ona uygun şekilde hükme varılması yerinde görülmemiştir.

Bunun yanında, taraflar arasında düzenlenen ve inkar olunmayan takas protokolüne göre, arsa sahiplerine ait A Bloktaki bir kısım bağımsız bölümlerin yüklenici kooperatife ait B bloktaki bir kısım bağımsız bölümler ile takas edilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır. Bu protokolün davalı kooperatifçe 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca benimsendiği takdirde bağlayıcı olduğunun kabulü de zorunlu bulunmaktadır.

O halde takas protokolü üzerinde de durularak, uygulanması gereğinin saptanması halinde, takas sonucu arsa sahiplerine B bloktan verilmesi gereken bağımsız bölümlerin teslimi gereken tarih araştırılıp saptanarak yapılacak değerlendirmede, TBK'nın 180/2 maddesi de nazara alınarak sonucuna uygun bir hükme varılmalıdır (23. HD. 9.5.2013, 874/3079).

GECİKME CEZASININ DÜŞMESİ

Taraflar arasında düzenlenen 22.03.2005 günlü sözleşmenin 7. maddesinde teslimde gecikme halinde gecikilen her gün için 250,00 TL gecikme cezası ödeneceği yazılıdır. Mahkemece 33 günlük gecikme karşılığı 8.250,00 TL gecikme cezasına hükmedilmiştir. İşin davalı iş sahibine 17.06.2005 tarihinde teslim edildiği yapı denetim firmasının arsa sahibi S. A.'a yazdığı 20.07.2005 tarihli yazı içeriğinden anlaşılmakta olup davalı ve karşı davacı yüklenici 20.10.2008 günlü ıslah dilekçesinde de teslim tarihinin 17.06.2005 olduğu belirtilmiştir. Yanlar arasındaki sözleşmenin 7. maddesinde öngörülen ceza ifaya ekli ceza niteliğinde olup davalı iş sahibi teslim sırasında itirazi kayıt ileri sürmediğinden cezai şart talep hakkının düşmüş olduğu nazara alınmadan 33 günlük gecikme karşılığı 8.250,00 TL gecikme cezasına hükmedilmesi doğru olmamış, kararın açıklanan bu nedenlerle bozulması gerekmiştir (15. HD. 14.12.2011, 6625/7493).

CEZA KOŞULUNUN FAHİŞ OLUP OLMADIĞI, FAHİŞ İSE İNDİRİLMESİ

Dava eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, kararlaştırılan seçimlik cezanın ödenmemesi sebebiyle başlatılan ilamsız icra takibine itirazın iptali ve takibin devamı istemine ilişkindir. Davacıyla davalı apartman yöneticiliği arasında imzalanan sözleşmenin 4/II. maddesinde yönetimin 2. madde gereğince sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 30 gün içinde sözleşme bedelinin %10'u olan peşinatı ödememesi ve herhangi bir sebeple yükleniciyi işe başlatmaması halinde kararlaştırılan ceza BK'nın 179/I. maddesinde düzenlenen seçimlik ceza niteliğindedir. Davalı ise Apartman Yöneticiliği olup tacir değildir. TBK'nın 182. maddesi hükmünce taraflar cezanın miktarını serbestçe tayin edebilir iseler de aynı maddenin son fıkrasında hakimin fahiş gördüğü cezaları tenkis ile mükellef olduğu belirtilmiştir. Buna göre mahkemece işin niteliği, davacı yüklenicinin işin getirildiği aşama itibariyle harcadığı emek ve mesaisi, sözleşme miktarı ile davalının ekonomik durumu dikkate alınarak TBK'nın 182 /son maddesi hükmünce kararlaştırılan cezai şartın fahiş olup olmadığı değerlendirilip, uygun görülecek miktarda indirim yapılmak suretiyle davanın sonuçlandırılması gerekir (15. HD. 8.5.2012, 600/3220)

 

CEZA KOŞULUNUN MİKTARI VE HESABI

Davacı arsa sahibi, davalı yüklenici olup taraflar arasında Kadıköy 1. Noterliği'nde 03.01.2001 gün 273 yevmiye numaralı düzenleme şeklinde kat karşılığı satış vaadi ve inşaat mukavelesi düzenlenmiştir.

Sözleşmenin 6. maddesinde imar durumunun 10 ay içinde 20.05.2001 tarihine kadar yüklenici kooperatif tarafından alınması sağlanarak aynı maddenin ikinci fıkrasında temel üstü ruhsatı alındıktan sonra 58 ay zarfında kooperatifin daireleri teslim etmek zorunda olduğu, daireler teslim edilmediği takdirde yüklenici kooperatifin her daire için 250 Dolar cezai şartı arsa sahibi davacıya ödeyeceği kararlaştırılmıştır.

Dosya kapsamı ve davacı ile davalı yüklenici kooperatif arasında düzenlenip imzalanan 06.08.2010 tarihli protokole göre sözleşmenin konusu olan inşaatın imar durumu ve tasdikli projesine aykırı olarak yapıldığı için yapı kullanma izin belgesinin alınamadığı, bu nedenle söz konusu protokolün düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Söz konusu protokolün 1. maddesinde arsa sahibine ( toprak sahibine ) bırakılan dairelerin Ağustos 2010 itibariyle arsa sahibi ( toprak sahibi ) tarafından kullanılmaya başlanacağı, bu tarihten itibaren kooperatiften gecikme cezası talep edilmeyeceği, bu tarihe kadar işlemiş gecikme cezaları ile ilgili olarak da, dairelerin fiilen teslimi, varsa eksiklerin giderilmesi, paylaşım ve denkleştirme konularında kooperatifçe iyiniyet sergilenmesi, iskan raporunun alınması konularında iyiniyet ve gösterilecek gayrete göre değerlendirme yapılarak hâl ve şartlara göre geçmiş için cezai şart istenmeyeceği şeklinde düzenleme yapılmıştır. Buna göre Ağustos 2010 tarihinden önceki gecikilen dönem için işlemiş cezai şart oluştuğu ancak bunun yüklenici tarafından protokolde belirtilen koşulların gerçekleştirilmiş olması halinde, arsa sahibince geçmiş dönem için işlemiş cezai şart alacağının istenmeyeceği kabul edilmiş olmaktadır.

Fiilen teslim olgusunun gerçekleştiği, eksiklerin varlığı ve giderilmediğinin davacı arsa sahibince yargılama aşamasında ileri sürülmediği, paylaşım ve denkleştirme konularında davalı yüklenici tarafından olumlu girişimlerde bulunulduğu anlaşılmaktadır.

Protokolün 1. maddesinde belirtilen iskan raporunun ( yapı kullanma izin belgesinin ) alınması konularında iyiniyet ve gösterilmesi gereken gayretten anlaşılması gereken, yapı kullanma izin belgesi inşaatın imar durumu ve tasdikli projesine aykırı yapılmış olması sebebiyle alınamadığından, imar durumu ve tasdikli projesine aykırı inşaattaki aykırılıkların tadilat yoluyla giderilmesi mümkün ise tadilat projesi yapıp tasdik ettirildikten sonra imar durumuna aykırılıkları giderme çabaları ya da imar durumu ve projeye aykırı inşaat kısımlarını yıkıp kaldırarak inşaatı yasal hale getirme eylemleri olmalıdır. İmar durumu ve tasdikli projeye aykırı inşaattaki aykırılıklar yıkılarak ya da tadilat projesi yapılıp tasdik ettirilerek yasal hale getirilmeden sadece yapı kullanma izin belgesi verilmesi için belediyeye başvurulmuş olması yapı kullanma izin belgesinin alınması konusunda iyiniyetli bir davranış ve gösterilmiş bir gayret olarak değerlendirilip kabul edilemez. Dosya kapsamı ve yazı cevaplarından davalı yüklenicinin inşaatın imar durumu ve projeye aykırı kısımlarını yıkmadığı, tadilat projesi yaptırmadığı sadece yapı kullanma izin belgesinin verilmesi için başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda davacı arsa sahibi kendisine bırakılan bağımsız bölümlerle ilgili 06.08.2010 tarihli protokolde belirtilen Ağustos 2010 tarihinden önceki dönem kat karşılığı inşaat sözleşmesinin 6. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen miktarlarda cezai şart alacağını istemekte haklı olduğundan mahkemece 24.12.2009 tarihli protokol hükümleri de değerlendirilerek, davacının istemekte haklı olduğu Ağustos 2010 tarihine kadar olan dönem için cezai şart alacağı miktarı konusunda inşaat mühendisi bilirkişiden gerekçeli ve denetime elverişli ek rapor alınıp değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile davanın reddi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur (15. HD. 2.5.2019, 50/2034).

Hits: 5024

İNŞAAT HUKUKU YARGI KARARLARI

TEMLİKEN TESCİL (TBK. MD. 184)
YÜKLENİCİ TEMLİKİNE DAYALI TAPU İPTALİ VE TESCİL İSTEMİ Taşınmaz satışını içeren sözleşmeler resmi şekilde yapılması halinde geçerlidir. Ancak arsa sahibi ...
YAPIM İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİ
  Taraflar arasında 14.01.2015 tarihli '... Tarihi Milli Parkı Çevre Düzenleme Projesi Uygulama Yapım İşi''ne ilişkin ''1.563.000,00 TL + KDV'' Anahtar Teslim ...
GABİN NEDENİYLE SÖZLEŞMENİN FESHİ İLE TAPU İPTÂLİ VE TESCİL İLE ALACAK İSTEMİ - GABİNİN UNSURLARININ GERÇEKLEŞMESİ - İMAR ARTIŞI
  Yapılan imar değişikliği sonucu davalı yüklenici ... tarafından davacılara ait parsellerde sözleşmede 24 bağımsız bölüm olarak kararlaştırılmasına rağmen ...
GİZLİ AYIP
GİZLİ AYIP Ayıp, malın sözleşmeye göre taşıması gereken nitelikleri taşımaması hâli veya bu hususta özel bir hüküm olmasa da sözleşmenin niteliği ve ...
SÖZLEŞMEYE KONU PARSELİN DİĞER PARSELLERLE TEVHİD EDİLMESİYLE KAZANILAN BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PAYLAŞILMASI
  Dava; arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı gecikme tazminatı istemine ilişkindir. Sözleşmeye konu parselin, diğer parsellerle tevhidi sonucu toplam inşaat ...
NAMA İFAYA İZİN DAVASINI YÜKLENİCİDEN DAİRE ALAN KİŞİLERİN AÇMASI
Davalı arsa sahiplerince, 8.11.2005 ve 9.11.2005 tarihlerinde davacı yüklenici şirket ile şirket yetkilisi ve şirket çalışanına verilen vekâletnamelerin esasen taraflar ...
NAMA İFAYA İZİN DAVASI İÇİN TÜM MALİKLERİN KATILMASI ZORUNLU DEĞİLDİR
Arsa payı karşılığı yapılan inşaatlarda "nama ifa" istenmesi durumunda; arsa sahibi, kural olarak nama ifa suretiyle tamamlayacağı inşaatın, yüklenicinin payına düşen ...
NAMA İFAYA İZİN KARARINDA FAİZ
Yasa hükmüne göre nama ifaya izin verilebilmesi için sözleşmenin feshedilmemiş, yani yürürlükte olması, borçlunun edimin ifasında temerrüde ...
NAMA İFAYA İZİN/AVANS/KESİN HESAP
Aynen ifaya uygun bir yapma borcu olacak, ifayı isteme koşulları bulunacak, ifayı isteme dürüstlük kuralına aykırılık içermeyecek, aşırı masraf gerektirmeyecek, ...
NAMA İFAYA İZİN DAVASININ İNCELENMESİ
İnşaat tamamlanamamış, davacıların keşide ettiği ihtara rağmen inşaat %87 seviyesinde kaldığı gibi iskân raporu da alınamamıştır. Bu haliyle davalı yüklenicinin ...
NAMA İFAYA İZİN/YAPMA BORCU
Nama ifa, TBK’nın 125/1. Fıkrası kapsamında aynen ifa kapsamında değerlendirilir. Bir başka değişle nama ifa, arsa sahibinin ifa menfaatini sözleşmedeki şartlara uygun olarak ...
NAMA İFAYA İZİN-İMAR MEVZUATINA UYGUN YAPI
Eksik işlerin "nama ifa" yoluyla tamamlanması ya da eksik ve kusurlu işlerin giderilmesi bedelinin istenebilmesi için inşaatın imar mevzuatına uygun olması zorunludur. İmar mevzuatına ...
NAMA İFAYA İZİN Mİ YOKSA EKSİK VE BOZUK İŞ BEDELİNİN TAHSİLİ Mİ?
Arsa payı karşılığı yapılan inşaatlarda "nama ifa" istenmesi durumunda; arsa sahibi, kural olarak nama ifa yoluyla tamamlayacağı inşaatın, yüklenicinin payına düşen ...
NAMA İFA KARARINDA GENEL YETKİ VE İZNİN YER ALMASI
TBK. md. 113’ün uygulanabilmesi için; yüklenicinin sözleşme hükümlerine aykırı olarak borcunu yerine getirmediğinin sübuta ermesi ve direnime ...
YÜKLENİCİNİN KUSURU YAPMIŞ OLDUĞU KISMI İFANIN KARŞILIĞINI ALMAYA ENGEL OLMAZ
Davacılar vekili, müvekkillerinin ortak oldukları arsa üzerinde kat karşılığında inşaat yapmak için davalılar ile anlaştıklarını, ancak davalılar inşaatı ...
CEZA KOŞULUNDA İNDİRİM YAPILMASI
Davalının davacı Rektörlüğe vermiş olduğu 16.4.1980 tarihli taahhütnamenin ( b ) maddesinde öngörülen 500.000 lira tazminat, cezai şart hükmündedir. ...
YÜKLENİCİLERİN İŞİ TERK ETMESİ
Davacı ile davalılar arasında akdedilen kat karşılığı inşaat yapımını öngören sözleşmeye göre yapılacak Apartmanın üç dairesi ile bir garajının ...
SÖZLEŞMEDE TALİKİ ŞART BULUNMASI
Taraflar arasında kurulmuş bulunan Ankara Metrosu Sıhhiye İstasyonu inşaatına ait 27.8.1980 tarihli sözleşmenin 7. maddesinin son cümlesinde aynen "sözleşmenin akdinden sonra ...
GÖTÜRÜ PAZARLIKLA YAPILMASI KARARLAŞTIRILAN ŞEYİN BEDELİNİN ARTIRILMASI
Taraflar arasında düzenlenen 18.8.1982 tarihli sözleşme ile davacı yükleniciler, bilumum malzeme ve işçilik kendilerine ait olmak üzere, kooperatifin arsası ...
TESLİM GÜNÜNE GÖRE İŞİN MALİYET HESABININ BELİRLENMESİ
Taraflar arasındaki sözleşmenin 9/a maddesinde; konut inşa bedelinin 1 nolu ek belgesinde belirtilen projelere, 2 nolu ek belgesindeki niteliklere ve Bayındırlık Bakanlığı 1973 birim ...
BAŞKASININ ARSASINA İNŞAAT/TEMLİKEN TESCİL
Medeni Yasa'nın 650. maddesinden kaynaklanan temlik isteme hakkı niteliği itibariyle kişisel bir haktır. Üçüncü kişilere karşı ileri sürülemez. Özel ...
İHBAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Borçlar Kanununun 357. maddesine göre imalatın muntazaman icrasını tehlikeye koyacak herhangi bir durumun ortaya çıkması halinde yüklenici iş sahibini bundan derhal ...
EKSİK VE KUSURLU İŞLERİN YÜKLENİCİ ADINA GİDERİLMESİ
Taraflar arasında yapılan 3.12.1979 tarihli sözleşmenin 15. maddesinde eserin götürü bedeli ( 710.000 ) lira olarak kabul edilmiş, ödemeler hususunda davacı işveren ...
ARSA SAHİBİNİN YÜKLENİCİ İLE YAPTIĞI SÖZLEŞMEDEKİ HAKLARINI KAT MALİKİNE DEVİR VE TEMLİK ETMESİ
Davada belirtilen noksanlık ve ayıpların açık ayıp niteliğinde olduğu arsa sahibi dava dışı N.S.'nun, davalı yüklenici ile yaptığı sözleşmedeki bütün ...
YÜKLENİCİYE VEKALETNAME VERİLMEMESİ/ESERİN TESLİMİ
Taraflar arasında akdedilen 26.4.1978 ve 13.3.1979 tarihli sözleşmelerde kat karşılığı davalıların yükümlendiği inşaatın 30.9.1980 tarihinde bitirilip davacılara isabet ...
YÜKLENİCİNİN ALACAKLININ OLUMSUZ TUTUMU NEDENİYLE BORCUNU İFA EDEMEMESİ
Davacı şirket 30.12.1975 tarihli sözleşme ile Afşin-Elbistan Entegre projesinin bir bölümü olan dekopaj işini ( 57.503.250 ) lira bedelle sözleşme hükümleri ...
BAKİYE İŞ BEDELİNİN TAHSİLİ
Dava; eser sözleşmesinden kaynaklanan bakiye iş bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece yapılacak iş, sözleşmenin götürü bedel sözleşme olduğu ...
TASFİYE BEDELİ
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle gerçekleştirilen %65 imalât seviyesi itibariyle ileriye etkili fesih ...
EDİMİN ZAMANINDA İFA EDİLMEMESİ HALİNDE ARSA SAHİBİ SÖZLEŞMENIN FESHİNİ TALEP EDEBİLECEĞI GİBİ FESİHTEN VAZGEÇEREK İFA TALEP EDEBİLİR
Dava arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca tapu iptali tescil, karşı dava gecikme nedeniyle cezai şart tahsiline ilişkindir. Arsa payı karşılığı inşaat ...
CEZA KOŞULU
SEÇİMLİK CEZA Taraflar arasında 16.09.2008 tarihli “Kat Karşılığı Bina Yapım Sözleşmesi “ başlıklı sözleşmenin yapıldığı, sözleşmenin 4. ...
. YÜKLENİCİNİN İFLASI * İŞ SAHİBİNİN İFLASTAN ÖNCE YÜKLENİCİYE İŞ BEDELİNİ ÖDEMESİ
 Dava, arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesinin feshi ile tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir. Mahkemece davanın İİK'nın 198 ve 199. maddeleri gereğince reddine ...
KUSURDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNİN ÖNEMİ
 Davacı vekili, ihracaatını amaçladığı kısa kollu çocuk tişörtlerinin kesim, dikim, kontrol, ütü ve paketlenmesi işinin, davalı şirket tarafından ...
HAKEDİŞ RAPORUNA USULÜNE UYGUN İTİRAZ EDİLMEMESİNİN SONUÇLARI
Yanlar arasında imzalanan 17.10.2005 tarihli sözleşmenin 15.2. maddesinde fiyat farkı verileceği kabul edilmiş, 15.2.1-(L) bendinde güncel indeksin tanımı yapılmış ve 15.2.2. ...
MAKTU OLARAK BELİRLENEN GECİKME TAZMİNATI ARTTIRILABİLİR Mİ?
“Yanlar arasında kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinin varlığı, yüklenicilerin sözleşmeye göre edimlerini süresinde yerine getirmedikleri uyuşmazlık ...
BARAJ VE HES İNŞAATINDA TUTULAN KLAS TUTANAKLARI-MENFİ TESPİT
Menfi tespit davası Baraj ve HES inşaatı işinde kazı esnasında düzenlenen klas tutanaklarının davalı müfettişlerince tek taraflı değiştirilerek gerçeğe aykırı klas ...
ALACAK DAVASI . KAT KARŞILIĞI İNŞAAT BEDELİ . AYIPLI İMALATIN GİDERİM BEDELİ . KAROT DENEYİ . GİZLİ AYIP
Taraflar arasında imzalanan 24.12.1999 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin açtığı dava sonucu tarafların ortak kusuru nedeniyle feshedilmiş, ...
Yükleniciden Alacağı Bulunan Üçüncü Kişinin Arsa Sahibi Aleyhine Tapu İptal Ve Tescil Davası Açmasına İlişkin Yargıtay Kararları
15. HUKUK DAİRESİ E. 1990/1105 K. 1990/3417 T. 18.9.1990 ÖZET : Taraflar arasındaki uyuşmazlık, dava dışı borçlu Rıfat'ın davacıya olan borcunun ödenebilmesi ...
İnşaat Sözleşmesinden Kaynaklanan Munzam Zarar İçtihatları
Munzam zarar olarak talep edilen ve mahkemece hüküm altına alınması gereken masraf hesap edilirken, yapılan masrafın gerçek miktarı güncelleme yapılmadan dikkate ...
İNŞAAT HUKUKU SORUNLARINDA MUNZAM ZARAR İÇTİHATLARI
Munzam zarar olarak talep edilen ve mahkemece hüküm altına alınması gereken masraf hesap edilirken, yapılan masrafın gerçek miktarı güncelleme yapılmadan dikkate ...
ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ
Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ödenmeyen iş bedelinin tahsili istemiyle açılmıştır. Davalı iş sahibince yüklenicinin yaptığı icra takibi sebebiyle haksız ...
AÇIK FATURAYA İTİRAZ
FATURAYA İTİRAZ EDİLMEMESİ: Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedeli alacağının tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin ...
İFAYA EKLİ CEZA KOŞULU, TİCARİ İŞLERDE CEZA KOŞULUNUN İNDİRİLMESİ
Yanlar arasında Ünye İkinci Noterliği'nce biçimine uygun olarak düzenlenen 04.02.2000 gün 1131 yevmiye nolu düzenleme şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Kat ...
KÂR YOKSUNLUĞU
KAR MAHRUMİYETİ - Sözleşme iş sahibi tarafından bozulmuşsa, sözleşmeyi bozan sözleşmeci –verdiği dışında- ancak olumlu zararını isteyebilir; olumlu zarar kavramı ...
OLANAKSIZLIK
İFA İMKANSIZLIĞI   Borç ilişkisinden kaynaklanan bütün borçlar ifa edilince sona erer. İfa bu durumu ile, borçlanılan edimin yerine getirilmesidir. ...
PROTOKOLLE ASIL SÖZLEŞMENİN DEĞİŞTİRİLMESİ
PROTOKOLLE ASIL SÖZLEŞMENİN DEĞİŞTİRİLMESİ   Taraflar arasında 22.3.2001 tarihli “Düzenleme Biçiminde Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat ...
İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN FESHİ   *Davacılar ile dava dışı Fahriye Kule arsa sahibi; davalılardan Mehmet Kolcu ise yüklenici sıfatlarıyla, Bakırköy Onbirinci ...
RUHSATSIZ OLARAK YAPILAN AÇIK BETON PERGOLE - YAPI KAPSAMI - RUHSATA TABİ OLMAYAN YAPI
RUHSATSIZ OLARAK YAPILAN AÇIK BETON PERGOLE - YAPI KAPSAMI -  RUHSATA TABİ OLMAYAN YAPI (İDDGK. 17.10.2008, 400/1801) Dava, İzmir, Çeşme, Alaçatı, ... Yalısı ...
İNŞAAT RUHSATININ DÜZENLENMESİ - KAZANILMIŞ HAK - İNŞAATIN MÜHÜRLENMESİ
İNŞAAT RUHSATININ DÜZENLENMESİ - KAZANILMIŞ HAK - İNŞAATIN MÜHÜRLENMESİ (İDDGK. 23.10.2008, 1721/1837)   Dava, İzmir, ... Sokak, ... ada, ... sayılı parseldeki ...
ANAHTAR TESLİMİN ANLAMI
• KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN EKSİK İŞ BEDELİ TALEBİ • EKSİK İŞLER BEDELİ TALEBİ • ANAHTAR TESLİMİ ŞARTININ İSKAN RUHSATI ALINMASINI DA ...
İnşaatın Anahtar Teslimi Ne Demektir?
• KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN EKSİK İŞ BEDELİ TALEBİ • EKSİK İŞLER BEDELİ TALEBİ • ANAHTAR TESLİMİ ŞARTININ İSKAN RUHSATI ALINMASINI DA ...
İPOTEĞİN KALDIRILMASI
80- Beşiktaş Tapu Sicil Muhafızlığınca düzenlenen 27.2.1979 gün 1939 yevmiye numaralı akit tablosunda, Beşiktaş - Dikilitaş Mahallesi, Kardeşler Sokağı' nda kâin 60 pafta ...
AYIP İHBARI-İHBAR EDİLMESİNİN VE EDİLMEMESİNİN ÖNEMİNE İLİŞKİN KARARLAR
36- Davacılara ait bağımsız bölümlerin zemininde (parke altında) bulunan kalorifer tesisatının kusurlu imal edilmesi nedeniyle, teslimden sonra ve kullanım sırasında sızıntı ...
SÖZLEŞMEDE ARSANIN BÜYÜKLÜĞÜ 1124 M2 OLUP BU BÜYÜKLÜĞE GÖRE ...
SÖZLEŞMEDE ARSANIN BÜYÜKLÜĞÜ 1124 M2 OLUP BU BÜYÜKLÜĞE GÖRE BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYISI VE PAYLAŞIMI YAPILDIKTSAN SONRA, DAHA SONRA YAPILAN İMAR ...
İNŞAAT RUHSATI ALINMADAN İNŞAATA BAŞLANMASI
34- 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun emredici hükümleri uyarınca, ilgili mercilerden inşaat ruhsatı alınmadan inşaata başlanması yükleniciden istenemeyeceği gibi yüklenici ...
YAPI KULLANMA İZNİ KOŞULU
32- Yapı kullanma izninden amaç, taşınmazın, sözleşmesine ve tasdikli projesine uygun biçimde eksiksiz ve ayıpsız olarak arsa sahibine teslim edilmesidir. Salt, iskan ...
SÖZLEŞMEDE ÜCRETİN KARARLAŞTIRILMAMIŞ OLMASI
31- Borçlar Kanununun 366. maddesi gereğince; taraflarca önceden kararlaştırılmamış veya yaklaşık olarak kararlaştırılmış olan iş bedeli, işin yapıldığı zamandaki ...
YAPIM SÖZLEŞMESİNİN BİÇİMİ
30- Borçlar Yasasında gösterilen yapım sözleşmesi, yasaca yazılı biçime bağlı tutulmamıştır. Ne var ki; sözleşme ilişkisi usul yasası hükümleri ...
GEÇERSİZ SÖZLEŞMENİN DOĞURDUĞU SONUÇLAR
29- Yanlar arasındaki arsa payı karşılığında kat yapımı sözleşmesi iki tipli karma bir sözleşmedir. Bu sözleşmeyle bir yandan taşınmaz maldaki belli bir payın ...
ZORUNLU İLAVE İŞLER
28- Binanın yapı ruhsatı 27.2.1996 tarihinde 5 bloklu 44 daire için alınmış, 31.12.1997 tarihinde düzenlenen yenileme ruhsatıyla kat ilavesi yapılmış ve daire sayısı 54'e ...
AYIP İHBARININ YAPILMAMASI
26- Davalı inşaatı ikmal ederek davacıya teslim etmiş, iskan ruhsatı alınmış ve iş böylece kabul edilmiştir. Teslim sırasında inşaattaki açık ayıplarla ilgili olarak ...
KENDİ EDİMİNİ YERİNE GETİRMEYEN KARŞI TARAIN EDİMİNİ YERİNE GETİRMESİNİ İSTEYEMEZ
25- Yanlar arasındaki sözleşme, noter aracılığı ile düzenlendiğinden geçerli olup tarafları bağlar. Yapılan işe göre saptanan miktarın cüz’i nisbette ...
AYIPLI İMALAT NEDENİYLE TAZMİNAT
24- Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı imalat nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. 1- Davalı sözleşmeyi şirket yetkilisi olarak imzaladığından sözleşmeye ...
İPOTEK TERKİNİ
23- Dava, ipotek terkini istemiyle açılmıştır.Taraflar arasındaki sözleşme uyarınca, son bağımsız bölüm üzerindeki ipoteğin kaldırılması yapının iskân ...
DİRENİM NEDENİYLE KİRA YOKSUNLUĞUNUN İSTENMESİ
22- Dava inşaat sözleşmesinde temerrüde düşen yükleniciden arsa sahibinin sözleşme gereği tazminat talebine ilişkindir. Yanlar arasındaki sözleşme 18.8.1995 ...
SÖZLEŞMEYE TARAF OLMAYAN KOOPERATİF ORTAĞIN HAKLARI
21- Davacı arsa sahipleri; 25.6.1989 tarihli sözleşmede daire seçimi konusunda davalı kooperatifçe kendilerine tercih hakkı tanındığı halde, tercih edilen A-Blok 27 nolu ...
İNŞAAT YASAĞININ TESLİM SÜRESİNE EKLENMESİ GEREKİR
20- Yanlar arasındaki 16.10.1996 günlü sözleşmenin 6. maddesinde işin 30.12.1997 tarihine kadar iskan ruhsatları alınarak teslim edileceği kabul edilmiş, taraflar bu süreyi ...
YAPI KOOPERATİFLERİ TACİR OLMADIĞINDAN, CEZA KOŞULUNDA İNDİRİM YAPILMALIDIR
19- Borçlar Kanunu’nun 161/son maddesi gereğince; hakim, fahiş gördüğü cezaları tenkis ile mükelleftir. Ancak, borçlu tacir ise, TTK.’nun 24. maddesi ...
KAÇAK YAPIDA GECİKME TAZMİNATI İSTEMİ
18- Yanlar arasındaki uyuşmazlık, Borçlar Yasasının 355. maddesinde tanımlanan eser sözleşmesinin bir türü ve karşılıklı haklar ve borçlar içeren, iki ...
İMARA AYKIRILIĞIN GİDERİLMESİ
17- Yerel yönetimlerden izin ( ruhsat ) alınmaksızın yapılan yapılar ile ruhsata aykırı yapılan yapılar yahut bağımsız bölümler "Kaçak" sayılır ve yerel ...
YAPI KULLANMA İZNİ KOŞULU
16- Yapının teslimi yapı kullanma izni alınması koşuluna bağlanmışsa, bu izin alınmadıkça daha önce yapılmış olan eylemli teslim, yasal bir teslim sayılmaz (15. HD. ...
RUHSATSIZ YAPIYA RUHSAT ALMAK
15- Bütün yapılar için yerel idarelerden yapı izni alınması zorunludur. Ruhsatsız ( kaçak ) veya ruhsata aykırı yapılar mühürlenerek durdurulur. Tanınan ...
SONUÇTA YIKILACAK YAPININ EKONOMİK DEĞERİ OLMAZ
14- Yanlar arasındaki uyuşmazlık inşaat yapımına ilişkindir. 3194 sayılı İmar Kanunu inşaat yapımında uyulması gereken hususları açıklamış ve buna aykırı davranışların ...
GECİKME (KİRA) TAZMİNATI
13- Dava, kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı gecikme tazminatı (kira) istemine ilişkindir. Taraflar arasındaki 5.7.1999 tarihli kat karşılığı inşaat ...
SÖZLEŞME FESHEDİLİNCE YALNIZ OLUMSUZ ZARAR İSTENEBİLİR
12- Davacı, akti feshettiğini bildirmek suretiyle uğradığı zararın giderilmesini istemiştir. Sözleşme feshedildiğine göre burada olumlu zarar yani kar yoksunluğu zarara değil, ...
KİRADAN MAHRUMİYET TAZMİNATI
11- Davacı vekili 15.5.1980 günlü dava dilekçesinin ( 4 ) numaralı bendinde, 22.2.1978 ila 22.4.1980 tarihleri arasında geçen 26 aylık aylığı 12.000 liradan olmak ...
İŞ SAHİBİ, İŞİN ZAMANINDA BİTİRİLEMEYECEĞİNİN ANLAŞILMASI ÜZERİNE TESLİM TARİHİNDEN ÖNCE SÖZLEŞMEDEN DÖNEBİLİR
10- Davacı arsa sahibi, davalılardan yüklenici Hüseyin ile 25.1.1990 günlü Bakırköy İkinci Noterliği 5639 YN. ile tanzim edilmiş düzenleme şeklinde gayrimenkul ...
EKSİK VE BOZUKLUKLARIN YÜKLENİCİ NAM VE HESABINA YAPTIRILMASI
8- Davacının isteminin dayanağı BK’nın 97. maddesidir. Gerçekten bir şeyin yapılmasına dair olan borç, borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı ...
TARAFLARIN KUSURU
7- Gerek arsa sahibinin ve gerekse yüklenicinin inşaatın kaçak yapılmasına göz yumduğu ve bu yüzden doğacak zararı kabullendikleri anlaşıldığına göre; ...
CEZA KOŞULUNUN İNDİRİLMESİ
6- Sözleşmeciler ceza koşulunun miktarını belirlemekte serbest iseler de, BK. md. 161/son gereğince, yargıç “aşırı çok” gördüğü cezaları ...
ZARARIN DENKLEŞTİRİLMESİ
5- Fark yöntemi gereğince zarar, mal varlığının zarar verici olaydan sonraki durumu ile zarar verici olay meydana gelmese idi bulunacağı durum arasındaki farktan ibarettir. Bu olgu ...
EKSİK İŞ
4- Bağımsız bölümde mesaha noksanlığı, diğer bir anlatımla, sözleşmede kararlaştırılan, bağımsız bölümün alan itibariyle noksan ifası, hukuki tanımı ...
SÖZLEŞMEYE AYKIRI İNŞAAT
3- Yanlar arasında biçimine uygun olarak düzenlenen (…) tarihli sözleşme ile davalı yüklenici davacıya ait arsa üzerinde kat karşılığı inşaat ...
ALACAĞIN TEMLİKİ
1- Davacı, davalıların miras bırakanı Zeki Çakarel adına tapuda kayıtlı arsa üzerinde, dava dışı yüklenici Sebahattin Seçkin tarafından yapılan binadan 18.10.1991 ...