GECİKİLEN SÜRENİN TAMAMI İÇİN GECİKME CEZASI İSTENEBİLİR Mİ?
~ 18.06.2018 ~
1. Yüklenici direnime düştüğünde, iş sahibi zamanaşımı süresi içinde, sözleşmede yazılı olan ceza koşulunu isteyebilir.
2. İş sahibinin direnim tarihinde TBK. md. 125'te yazılı olan haklarını seçmemesi, sözleşmenin yerine getirilmesini + gecikme tazminatını istediği kabul edilir. Bu bir karinedir. İş sahibinin md. 125/I'deki seçimlik hakkını geç kullanması kınanabilecek bir davranış olarak kabul edilemez. Çünkü, seçimlik hakkını dilediği zaman ve zamanaşımı süresince kullanmak iş sahibinin yasal hakkıdır; o nedenle bu kınanacak bir davranış değildir.
3. Teslimde gecikme durumunda, gecikme belirli bir süreyi aşsa bile, gecikilen sürenin tamamı için ceza koşulu istenebilir.
4. Gecikmeye iş sahibi neden olmuşsa, iş sahibinin eylemi zararın oluşmasına veya artmasına yardımcı olmuşsa, gecikilen süre, dolayısıyla tazminat buna göre değerlendirilecektir. İş sahibinin eksiklik ve bozukluklara güvence olarak tutulan, yükleniciye ait dairelerden birinin satış yetkisini vermemesi iş sahibi için kusur sayılmayacaktır.
5. İş sahibi sözleşmenin yerine getirilmesinde ve işin tesliminde yükleniciyi duraksamaya düşürerek işin gecikmesine neden olmuşsa, gecikme cezasının hesabında dikkate alınacaktır.
6. Öngörülemeyen bir neden ortaya çıkmış ve sözleşmenin tamamının veya bir koşulunun yerine getirilmesi taraflardan biri için çekilmez ve yıkım oluşturacak yoğunluğa getirmişse, gecikme cezası hesaplanırken dikkate alınacaktır.
7. İş sahibinin gecikme süresinin tamamını kapsayacak biçimde gecikme cezası istemesi hakkın kötüye kullanılması sayılamaz. Yüklenicinin sözleşmeye sadakat göstermeyerek gecikme cezasını ödememekte direnmesi, doğruluk ve güven kurallarına aykırılık oluşturur. İş sahibi, sözleşmeden doğan hukuka uygun bir hakkını kullanmakla kendine yarar sağlamaktadır; ancak bu hakkını yükleniciye zarar vermek kasdıyla kullandığını söylemek olanağı yoktur.
8. Yüklenici iflas etmişse, iş sahibinin iflas tarihinden sonraki gecikme için gecikme tazminatı istemesi dürüstlük kurallarına aykırılık oluşturur.
9. Yüklenici inşaatı bırakıp gitmişse, iş sahibinin o tarihten sonraki gecikme için gecikme tazminatı istemesi dürüstlük kurallarına aykırılık oluşturur.
10. Yüklenici inşaata devam edemeyeceğini bildirmişse, iş sahibinin bildirim tarihinden sonraki gecikme için gecikme tazminatı istemesi dürüstlük kurallarına aykırılık oluşturur.
Hits: 15075