(4. D. 13.2.2002, 2530/568).
( Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Mükellef - Kira Geliri Elde Edilen Gayrimenkullerin Depremde Hasar Görmesi - Kira Geliri Yanında Serbest Meslek Kazancı Elde Eden Mükellefin Gelir Vergisi Taksitini Erteleme Şartı - Kira Gelirlerinin Toplam Gelir İçerisindeki Payının Somut Tesbiti Gerektiği )
ÖZET : İkametgahı İstanbul'da olan ancak deprem bölgesindeki evi hasar gören mükellefin vergi borcunun mücbir sebep tebliğindeki süre uzatımından yararlanıp yararlanamayacağı hususunda karar verilebilmesi için kira gelirlerinin toplam beyan edilmesi gereken gelirleri içindeki payın tam olarak hesaplanması ve buna göre karar tesisi gerekmektedir.
KARAR: İstanbul'da serbest meslek faaliyetinde bulunan davacının 1998 yılında ...'da bulunan ve intifa hakkına sahip olduğu gayrimenkullerden elde ettiği geliri, serbest meslek kazancı ile birleştirerek 1999 yılında Kanunun öngördüğü sürede beyan ettiği ve 1 ve 2. taksitlerini ödediği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Davacı, Doğal Afetlerde Yapılacak Yardımların Düzenlenmesi ile Vergilerin Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair 576 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Hükümlerine göre yayımlanan 406 sayılı Tahsilat Genel Tebliğindeki "ödeme süresi uzatımından 17.8.1999 tarihinde meydana gelen depremden yoğun olarak etkilenen Kocaeli, Sakarya, Yalova İllerinin Merkez ve İlçeleri ile Bolu İlinin Düzce, Gölkaya, Gümüşova, Cumayeri ve Çilimli İlçelerinde mükellefiyet kaydı bulunan tüm mükellefler ile, İstanbul, Eskişehir ve Bursa İllerinde Mükellefiyet kaydı bulunanlardan depremden zarar gören mükellefler yararlanacaklardır" hükmünden yararlanması gerektiği iddiası ile Yalova İlinde bulunan ve intifa hakkına sahip olduğu gayrimenkullerin 1998 yılına ait vergilerin 3. taksidini ödememesi nedeniyle düzenlenen ödeme emrinin iptalini istemektedir.
Davacının mükellefiyet kaydı İstanbul da bulunduğuna, mükellefiyet kaydı bulunan bu yerde de depremden zarar gördüğüne dair bir delil ve tespit bulunmadığına göre gayrimenkul sermaye iradı dışındaki gelirlerle de birleştirilerek verilen beyannamenin 406 sayılı Tahsilat Genel Tebliği kapsamında olduğunu kabule hukuken olanak bulunmamaktadır. Kaldıki, davacının elde ettiği gayrimenkul kira gelirlerinin verilen beyannamede beyan edilen gelire oranının ne olduğu saptanmadan, depremden zarar gördüğü belirtilerek 406 sayılı tebliğ kapsamına alınması da yerinde değildir. Bütün bu hususlar irdelenmeden verilen mahkeme kararında isabet görülmemiştir