Tapu sicilinin temel ilkeleri:
- Tescil,
- Sicilin aleniliği ( güvenilirliği ),
- Hazinenin kusursuz sorumluluğu
- Geçerli bir hukuksal nedenin bulunması (kaydın illetten mücerret olmaması).
Söz gelimi; imar parselinin dayanağı olan yönetsel işlemin iptal edilmesi ile sicil dayanaksız kalacak ve TMK'nin 1025. maddesi hükmü uyarınca yolsuz tescil durumuna düşecektir.
Bu durumda; dayanaksız kalan tapu kaydının iptal edilmesi, kadastral parselin geometrik ve hukuki durumunun ihyası istenebilir.
Kadastral parselin ihyasının bir sonucu olarak, imar uygulamasıyla kadastral parsel sınırları üzerinde oluşturulan imar parsellerinin kadastral parsel içerisinde kalan kısımlarının tapu kaydının iptali ile eski duruma getirilerek tescili olanaklıdır.
İhyası istenilen kadastral parselin çap sınırları içerisinde kalan imar parsellerinin tamamı tespit edilecek, kayıt maliklerinin tamamı davada yer alacaktır.
Burada bir mülkiyet uyuşmazlığı bulunmamaktadır.
Sorun kamusal tasarruftan kaynaklanan sicil kaydının düzeltilmesine ilişkindir.
Sicil kaydının düzeltilmesi gereksinimi imar uygulamasına dayanmışsa, davalı gösterilen kayıt maliklerine yüklenebilecek herhangi bir kusurdan söz edilemez. Çünkü imar uygulamaları, kişilerin arzu ve iradeleri dışında idari bir kararla oluşur. Bu nedenle usulen davaya dahil edilen kayıt malikleri yargılama giderlerinden sorumlu tutulamaz. Asıl davalı olması gereken kişi belediyedir.