Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.
Yargıç, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.
Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz[1].
Mahkemece alınan bilirkişi raporu ile uzman görüşü arasındaki çelişkinin giderilmesi amacıyla dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine tevdi edilmesi gerekir.
Uzman görüşü kararda gerekçeli olarak değerlendirilip tartışılmadan karar verilemez.
Taraflar, özel ve teknik konularda uzman görüşünden yararlanmaları, sav ve savunmalarını bu görüşlerle desteklemeleri olanaklıdır.
Taraflara salt bu nedenle yeni bir süre verilmez ve yargılama ertelenmez.
Yargıç, dosyaya sunulan Uzman Görüşünü (taraf bilirkişisi/uzman tanık) serbestçe takdir edecektir.
Uzman görüşüne başvuracak tarafın gerekli giderleri kendisinin karşılayacağı doğaldır: BU giderler yargılama gideri sayılmayacaktır.
Mahkeme isterse, uzmanı duruşmaya davet ederek dinleyebilir.
Tarafın sav ve savunmasını desteklemek için görüşüne başvurduğu uzman kişi, talep üzerine veya resen mahkemeye çağrılarak dinlenebilir. Uzman kişinin dinlendiği duruşmada yargıç veya taraflar gerekli gördükleri soruları da sorabilirler. Uzman kişinin dinlenmesi olanağının getirilmesiyle bir yandan uzmanlık gerektiren konuların daha iyi aydınlatılabilmesi, öte yandan da çelişkili, eksik veya yanlış bilgilerle yargılamanın olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Uzman kişinin çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmaksızın gelmemesi durumunda, yargılamanın gecikmesini önlemek amacıyla yargıcın hazırlanan raporu değerlendirmeyebilir[2].
Mahkeme özellikle özel ve teknik bilgiyi gerektiren konularda, tarafın sunduğu uzman görüşünün dava konusuyla ilgili olması halinde mutlaka dikkate almak ve değerlendirmek zorundadır. Bu anlamda alınan bilirkişi raporunda, taraflardan biri, uzman görüşüne dayanmak suretiyle itiraz etmiş ve bu itirazlar mahkeme tarafından hiç değerlendirmeye alınmamış ve itirazlar gerekçeli bir şekilde karşılanmamış ise uzman görüşüne dayanan tarafın hukuki dinlenilme hakkı ihlal edilmiş olabilecektir[3].