Birinci derece doğal sit alanında ve 100 metrelik sahil şeridi içerisinde yeni inşaat yapılması ilgili mevzuat ile yasaklanmıştır. Bu gibi alanlarda bölgenin özelliği gereği hangi yapıların inşa edilebileceği de yine ilgili mevzuatta istisnai olarak sayılmıştır. Diğer taraftan, bu gibi alanlarda mevcut olan eski eser olarak tescilli yapıların bakım ve onarımlarının da 2863 sayılı Yasa ve ilgili mevzuat ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararları uyarınca yapılması mümkündür.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 5.11.1999 günlü, 660 sayılı ilke kararında "Yeniden Yapma (Rekonstrüksiyon)" başlıklı bentte, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen ve tescil edilmesine ilişkin gerekli özellikleri taşımasına rağmen elde olmayan sebeplerle tescili yapılmamış ve / veya herhangi bir nedenle yitirilmiş olan yapının, gerek kültür varlığı niteliği, gerekse kültürel çevreye olan tarihsel katkıları açısından, eldeki mevcut belgelerden (yapı kalıntısı, rölöve, fotoğraf, her türlü özgün yazılı-sözlü, görsel arşiv belgesi vb.) yararlanmak suretiyle kendi parsellerinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında, eski cephe özelliğinde, aynı kitle ve gabaride, özgün plan şeması, malzeme ve yapım tekniği kullanılarak, kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyon uygulamasının koşulsuz sağlanmasına karar verileceği hususu düzenlenmiştir.
100 metrelik sahil şeridi içerisinde, 1. derece doğal sit alanında ve 3. derecede arkeolojik sit alanında kalan taşınmazın üzerinde bulunan yapı veya yapılar için eski eser tescil kaydı bulunup bulunmadığı araştırılacak veya korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıyıp taşımadığı ortaya konulacaktır. Bu amaçla taşınmaz üzerinde rekonstrüksiyon uygulaması kapsamına alınan yapı ya da yapılar var ise bunların kesin olarak belirlenmesi gerekir. bu bağlamda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile parsel üzerinde kaç adet yapının rekonstrüksiyon kapsamına alındığının ve bu yapı ya da yapılara inşaat ruhsatı verilip verilemeyeceğinin de belirlenmesi gerekir. Bütün bu araştırma yapıldıktan sonra ortaya çıkacak sonuca göre, parsel üzerinde mevcut bir adet yapının dışındaki iki ayrı yapının inşa edilmesi olanağının bulunup bulunmadığı incelenecektir.
Birinci derece doğal sit alanı ve 100 metrelik sahil şeridinde kalan, ancak eski eser tescil kaydı bulunmayan temel aşamasındaki yapıların yeniden inşası mümkün değildir.