Bir örnekle açıklayalım:
Ahmet Seliçi’nin (…) tapu bilgilerinde kayıtlı olan parsel imar planında anaokulu alanında kalmaktadır.
Bu alan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planı değişiklikleri ile sosyal ve kültürel tesis alanına dönüştürülmüştür.
Ahmet Seliçi, imar planı değişikliği gerçekleştikten sonra, söz konusu parsel üzerinde yurt binası yapmayı planlamıştır. Yurt binası için inşaat ruhsatı talep etmiştir.
İnşaat ruhsatı düzenlenmiş ve bu ruhsata dayanılarak yurt inşaatına başlanmıştır.
İnşaata başlanılmasından bir süre sonra, imar planlarının iptal ve yürütmenin durdurulması amacıyla başka bir kişi tarafından dava açılmıştır.
İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
Belediye, yürütmeyi durdurma kararı üzerine inşaatı mühürlemiştir.
Uyuşmazlık konusu yapı için düzenlenen inşaat ruhsatının dayanağı imar planlarının iptali istemiyle açılmış bir davanın bulunması nedeniyle artık Ahmet Seliçi’ye ait yapı için inşaat ruhsatının düzenlenmiş olmasının kazanılmış hak için tek başına yeterli olmadığı açıktır.
İmar planlarının yargı kararıyla yürütülmesinin durdurulması nedeniyle yürütmenin durdurulması kararı tebliğ edilen davalı idarenin yapıya devam edilmesinin önlenmesi ve yapının durumunun tespit edilmesi amacıyla inşaatı durdurması 3194 sayılı Yasa'nın 32.maddesi uyarınca zorunludur.
Devam eden süreçte imar planlarının iptaline karar verilmesi halinde, davalı idarenin iptal kararı doğrultusunda yapının yerinde korunup korunmayacağını değerlendirerek, yapının korunamayacağı sonucuna ulaşması durumunda yapı ruhsatını iptal edeceği de tabidir.
Bu bakımdan, imar planlarına karşı iptal ve yürütmenin durdurulması davası açılmış ve yürütmenin durdurulması kararı verilmiş ve bu karar tebliğ edilmiş ise, ileride planların iptal edilmesi olasılığı göz önünde bulundurularak, yürütmenin durdurulması aşamasında tedbir amaçlı olarak inşaatın durdurulmasına karar verilmesi kamu yararının ve hukuka uygunluğun bir sonucudur.