PERGOLE YAPI
~ 11.02.2016 ~
Dava, Aydın İli, Didim İlçesi, Mavişehir Mahallesi, Sulubatak Mevkii, 14145 ada, Tepe önü Sitesi No: ... adresinde bulunan davacıya ait bağımsız bölüme dair düzenlenen pergole izninin iptaline dair 14.12.2010 tarihli, 5190 Sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesince, her ne kadar 2.3.2010 tarihli, 23 Sayılı Didim Belediye Meclisi kararı ile pergole izni verilebilmesi için taşınmazın bulunduğu site yönetim kurulu kararının olması gerekmekte ise de 3194 Sayılı İmar Kanunu ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda pergolenin ruhsat alınmaksız yapılabileği, imar planı notlarında da aksi yönde bir hüküm bulunmadığı, bu durumda, pergole izninin iptaline dair davaya konu işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare ve müdahil vekili tarafından temyiz edilmiştir.
3194 Sayılı İmar Kanununun "Tanımlar" başlıklı 5. maddesinde; "Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir." hükmüne yer verilmiş, yine aynı Kanunun "Yapı Ruhsatiyesi" başlıklı 21. maddesinde; " Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26. maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden ... yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.
Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.
Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir..." hükmüne yer verilmiştir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' nin 63. maddesinde de; "Basit tamir ve tadiller ile korkuluk, pergole ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvarı, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak ve benzeri elamanların tamirleri ruhsata tabi değildir. Bunlardan iskele kurmayı gerektirenler için Belediyeye yazılı müracaat edilmesi zorunludur. Bu kapsamda kalmakla birlikte binanın ısı yalıtımını etkileyen işlemler yapılamaz." şeklindeki düzenlemeye yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, yapı tatil tutanağı tanzim edilerek belediye encümenince pergolenin yıkımına ve idari para cezası verilmesine karar verildiği, davacının başvurusu üzerine davalı idarece mimari proje çizdirilmesinin istendiği, hazırlanan projenin 8.9.2010 tarihinde onaylandığı, 1992-1993 yıllarında yapı kooperatifi iken alınmış yönetim kurulu kararına istinaden pergole izninin verildiği, 2.3.2010 tarihli, 23 Sayılı Didim Belediye Meclisi kararında ise kooperatif değil site yönetim kurulu kararı arandığı belirtilerek davaya konu pergole izninin iptaline dair işlemin tesis edildiği, davalı yanında müdahil tarafından Didim Sulh Hukuk Mahkemesinde ortak yerlere müdahalenin önlenerek projeye aykırı kısımların yıkılması talebiyle dava açıldığı, Didim Sulh Hukuk Mahkemesince yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda, "Davacı tarafından demir profil üzeri ahşap lambri, üzeri de izolasyon malzemesi ve kiremitten pergole imalatı yapıldığı, zemin kısmına da 33x33 cm ebatlarında seramik imalatı yapıldığı tesbit edilmiştir. Bu kısım fen bilirkişisi ile yapılan ölçümlerde 33,15 m2 olduğu ve ortak kullanım alanları içerisindeki bahçe kısımlarından oluştuğu tespit edilmiştir. Davacının teras kısmından yapılan incelemede davalılar tarafından yapılan pergole imalatlarının kısmen davacının deniz manzarasını kapattığı tespit edilmiştir. Taşınmazlarda yapılan imalatların ortak kullanım alanı olan bahçe mesafeleri içinde kaldığı, her ne kadar Didim Belediye Encümen Kararı ile pergole yapımına izin verilse de sağlanması gereken kriterlere davalıların uymadığı, davacıya ait olan 3. Blok 2 numaralı bağımsız bölümde projesine aykırı olarak 12,2 m2'lik teras kısmının projesine aykırı olarak kapalı alana dahil edildiği," tesbitlerine yer verildiği anlaşılmıştır. Uyuşmazlıkta, yapının İmar Kanununda ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 63. maddesinde belirtilen pergole imalatı niteliğinde ruhsata tabi olmayan yapılar kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmaması karşısında anılan yapı için ruhsat alınması gerekmektedir. Bu durumda, davalı idarece yapının ruhsata tabi olmayan pergole imalatı niteliğinde olmadığı iddiası da dikkate alındığında pergolenin ruhsat alınmaksızın yapılabileceği gerekçesiyle pergole izninin iptali yolundaki işlemin iptaline dair idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir (Danıştay 6. Dairesi, 11.6.2015, 314/4116).
Hits: 21848