KÖTÜ SÖZLEŞME YAPMAKTANSA, HİÇ SÖZLEŞME YAPMAMAK DAHA İYİDİR. İNŞAAT (ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT) SÖZLEŞMESİ YAZILI OLARAK YAPILMAMIŞ OLSA BİLE;
~ 04.08.2013 ~
1-) İŞE BAŞLAMA: Yüklenicinin işe başlama zamanı kararlaştırılmamışsa veya hukuki ilişkinin özelliğinden anlaşılmadıkça, derhal işe başlamalıdır (TBK. Md. 90). “Derhal” sözcüğü, “makul süre” olarak anlaşılacak ve mühendis bilirkişi tarafından belirlenebilecektir.
2-) TESLİM TARİHİ: Teslim tarihi, inşaat sektöründeki teamüllere, durum ve koşullara ve işin hacmine göre mühendis bilirkişi tarafından belirlenir.
3-) PAYLAŞIM: İnşaat sektöründeki teamüllere, durum ve koşullara ve işin hacmine göre mühendis bilirkişi tarafından belirlenir. Bu belirleme yapılırken, “ eserin yapıldığı yer ve zamanda eserine değerine ve yüklenicinin giderlerine” bakılır (TBK. Md. 481).
4-) İŞİN KONTROLÜ: Sözleşme olmasa bile iş sahibi inşaatı her zaman kontrol edebilir. Aykırılık ve bozukluk durumunda yükleniciyi uyarabilir, icabında sözleşmeyi bozabilir (TBK. Md. 473/II).
5-) PROJEYE VE İMAR MEVZUATINA UYGUN İNŞAAT YAPMA: Sözleşme olmasa bile yüklenici inşaatı imar mevzuatına uygun yapmak zorundadır.
6-) GECİKME TAZMİNATI: Kanundan (TBK. Md. 125/I) kaynaklanan bir hak olduğundan, kullanılabilmesi için sözleşmeye gerek yoktur. Hesaplamada, günün rayici esas alınır.
7-) YÜKLENİCİNİN ÖZEN BORCU: Kanundan kaynaklanan bir borçtur (TBK. Md. 471).
8-) SÖZLEŞMENİN DEVRİ: Yüklenicinin sözleşmeyi devretmesi, ancak iş sahibinin onayı ile olanaklıdır (TBK. Md. 196 vd.)
9-) ARAÇ VE GERECİN TEMİNİ: Aksine anlaşma veya teamül yoksa, yüklenici, eserin meydana getirilmesi için kullanılacak olan araç ve gereçleri kendisi sağlamak zorundadır (TBK. Md. 471/son).
10-) ÜCRETİN/ARSA PAYININ HAK EDİLMESİ: İş sahibinin bedel ödeme ve arsa payını devretme borcu, eserin teslimi anında ivedili (muaccel) olur (TBK. Md. 479/I). Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifasını isteyen tarafın, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir (TBK. Md. 97).
11-) BOZULAN EDİMLER ARASSI DENGENİN YENİDEN KURULMASI: Başlangıçta öngörülemeyen veya öngörülüp de taraflarca göz önünde tutulmayan durumlar, taraflarca belirlenen götürü bedel ile eserin yapılmasına engel olur veya son derece güçleştirirse, yüklenici, yargıçtan sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteyebilir (TBK. Md. 480/2).
Hits: 15338