YDK'nın Denetlenmesi (26.2.2011)
~ 26.02.2011 ~
Bayındırlık ve İskân Bakanlığından:
YAPI DENETİMİ KURULUŞLARININ FAALİYETLERİNİN DENETLENMESİ,
DENETİM FAALİYETLERİNİN DURDURULMASI VE İZİN BELGELERİNİN
İPTAL EDİLMESİNİN USÛL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ
Resmi Gazete: 26.2.2011-27858
Amaç
MADDE 1 –(1) Bu Tebliğin amacı; 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 8 inci maddesi uyarınca, yapı denetimi kuruluşları ve bu kuruluşlarda görevli mimar ve mühendisler hakkında tesis edilecek olan denetim faaliyetinin durdurulması ve izin belgesi iptali işlemlerinin ve Kanun’un 10 uncu maddesi uyarınca, yapı denetimi kuruluşlarının işlem ve faaliyetlerinin denetlenmesinin usûl ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 –(1) Bu Tebliğ, 4708 sayılı Kanun’a tâbi olan bütün yapı denetimi kuruluşlarını, bu kuruluşların mimar ve mühendislerini ve bunlar hakkında Kanun’un 8 inci ve 10 uncu maddeleri uyarınca yürütülen iş ve işlemleri kapsar.
Hukukî dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 180 sayılı Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 30/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İnceleme raporları
MADDE 4 – (1) Yapı denetimi kuruluşlarının faaliyetleri, ihbar veya şikâyet üzerine veyahut re’sen incelenir. İnceleme neticesinde, 4708 sayılı Kanun’da ve 5/2/2008 tarihli ve 26778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmediği veya herhangi bir şekilde Kanun’a aykırı davrandığı anlaşılan yapı denetimi kuruluşları ve bu kuruluşlarda görevli mimar ve mühendisler hakkında, Valilikçe (Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’nce) tanzim olunacak inceleme raporları, her yapı denetimi kuruluşu için ve denetlenen her bir iş için Yapıya İlişkin Bilgi Formu (YİBF) esas alınarak ayrı ayrı tanzim edilir.
(2) İnceleme raporlarının bu Tebliğ’e ekli “Teknik İnceleme Raporu”na uygun olarak hazırlanması, yapıdaki aykırılıkların ve yapı denetimi kuruluşları ile mimar ve mühendislerin Kanun’a aykırı fiillerinin ve hâllerinin objektif delillere dayandırılması, delillerin mutlaka rapor ekine sıra numarası verilerek konulması ve aykırılıklara sebebiyetten dolayı sorumluluğu bulunan mimar ve mühendislerin açıkça tespit edilmesi şarttır.
(3) Denetim görevinin 4708 sayılı Kanun’da ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde öngörülen esaslara uygun olarak yerine getirilmemesi ile alâkalı olarak, yapı denetimi kuruluşunu temsile yetkili olanların ve yapıdaki aykırılıklarda sorumluluğu bulunan mimar ve mühendislerin yazılı olarak savunması alınır ve savunma belgeleri de inceleme raporunun ekine konulur.
(4) İnceleme raporları Bakanlığa geliş tarihine göre sıraya konulur ve bu sıraya göre Yapı Denetim Komisyonu’nca değerlendirilir. Değerlendirme neticesinde herhangi bir eksikliğin tespit edilmesi hâlinde, inceleme raporu eksiklikler giderilmek üzere iade edilir. İade üzerine, eksiklikler 15 gün içerisinde giderilerek, hazırlanan rapor derhal Bakanlığa tekrar gönderilir.
Faaliyetin geçici olarak durdurulmasına ve izin belgesinin iptaline dair olurlar
MADDE 5 – (1) 4708 sayılı Kanun’da ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen yapı denetimi kuruluşları ve bu kuruluşlarda görevli mimar ve mühendisler hakkındaki denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulması işlemi, Yapı Denetim Komisyonu kararı alınarak, her bir iş (YİBF) için ayrı ayrı olmak üzere, Bakanlık Makamı’ndan alınacak olur ile tesis edilir.
(2) Herhangi bir yapı denetimi kuruluşu hakkındaki denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulmasına dair birden fazla Bakanlık Makamı oluru aynı Resmî Gazete’de ilân edilebilir. Aynı Resmî Gazete’de ilân edilmiş olsa bile, her bir işlem 4708 sayılı Kanun’un 8 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre denetim faaliyetine son verilmesi ve izin belgesinin iptali işlemi bakımından tekerrüre esas alınır.
(3) Resmî Gazete’de yapılacak ilânda, denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulmasına esas alınan iş ve 4708 sayılı Kanun ile Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin hangi maddesinin ihlâl edildiği ayrı ayrı ve açıkça belirtilir.
(4) Daha önce en az iki defa faaliyetin geçici olarak durdurulması işlemi yapılmış olup da bunlardan sonra geçici olarak faaliyetin durdurulmasını gerektiren fiil ve hâllerin tespiti ile bu yönde Komisyon kararı alınan hâller üzerine alınacak olan Bakanlık Makamı olurunda;
a) İşlenen fiilin denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulması cezasının verilmesini gerektirdiği,
b) Bu ceza ile birlikte faaliyetin üçüncü defa durdurulmuş olacağı, bu yüzden, bu cezanın Kanun’un 8 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, yapı denetimi kuruluşunun denetim faaliyetine son verilmesi ve izin belgesinin iptal edilmesi şeklinde uygulanacağı,
belirtilir ve sözkonusu olur hazırlanmadan önce daha önce yapılan geçici olarak faaliyetin durdurulması işlemlerinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle yargı yoluna müracaat edilip edilmediği ve edilmiş ise yürütmenin durdurulması talebi hakkında bir karar verilip verilmediği ve davanın nihaî karara bağlanıp bağlanmadığı araştırılır. Önceki faaliyet durdurma işlemlerinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali yönünde mahkeme kararı olmaması durumunda (b) bendinde belirtilen hüküm doğrultusunda işlem tesis edilir.
Önceki inceleme raporları
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin 5 inci maddesi, bu Tebliğ yürürlüğe girmeden önce hazırlanan inceleme raporları hakkında da uygulanır.
Daha önce başlatılmış incelemeler
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ yürürlüğe girmeden önce Bakanlıkça görevlendirilen müfettişlerce başlatılmış olup henüz bitirilmemiş olan incelemeler bu Tebliğ hükümleri gözetilerek tamamlanır.
Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.
TEKNİK İNCELEME RAPORU
İL :
İLÇE :
İDARE :
ADA :
PARSEL :
YİBF NO :
YDK DOSYA NO(1) :
YDK ADI(1) :
Varsa;
YDK DOSYA NO(2) :
YDK ADI(2) :
YDK DOSYA NO(...) :
YDK ADI(...) :
{.......................... YAPININ PROJE VE YAPIM SAFAHATINDAKİ TARİHSEL SÜRECİN ANLATILDIĞI BÖLÜM .....................................................................................}
{.....................YAPI MAHALLİNDE YAPILAN İNCELEME VE TESPİTLER................ ....................................................................................................} {TARİH}
{........................
1.1. USULSÜZLÜK & AYKIRILIĞIN İLK OLARAK KİM TARAFINDAN VE NASIL TESPİT EDİLDİĞİ
1.2. USULSÜZLÜK & AYKIRILIĞIN MAHİYETİ VE NİTELİĞİ (Tespite ilişkin fotoğraf)
1.3. USULSÜZLÜK & AYKIRILIĞA İLİŞKİN YAPIM SÜRECİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ DÖNEMİN BELİRLENMESİ (Usulsüzlük & Aykırılığı içeren yapı bölümünün tarihinin tespitinde yararlanılan tutanaklar, bildirimler, hakedişler, seviye tespitleri vs.nin onaylı fotokopilerinin eklenmesi)
1.4. USULSÜZLÜK & AYKIRILIĞIN MEVCUT OLDUĞU DÖNEMDE YAPININ DENETİMİNDEN SORUMLU YAPI DENETİM KURULUŞUNUN VE ŞİRKET MÜDÜRLERİNİN, USULSÜZLÜK & AYKIRILIKLA İLGİLİ SORUMLULUĞU BULUNAN DENETİM PERSONELLERİNİN TESPİT EDİLMESİ (İsim, soyisim, denetçi no (denetçiler için), sicil no (kontrol ve yardımcı kontrol elemanları için), kuruluş dosya no)
.............................}
SORUMLULAR VE SORUMLULUKLAR
{İLGİLİİDARE :................................................................................................................
.........................................................................................................................................}
{YAPI MÜTEAHHİDİ, ŞANTİYE ŞEFİ, YAPI SAHİBİ VE PROJE MÜELLİFİ :.......
......................................................................................................................................................
...........................}
{YAPI DENETİM KURULUŞU VE PERSONELLER:.................................................
......................... ............................ ................................. USULSÜZLÜK & AYKIRILIKTAN SORUMLU YAPI DENETİM KURULUŞU VE İLGİLİ PERSONELLERİN (DENETÇİ, KONTROL ELEMANI, YARDIMCI KONTROL ELEMANI) TESPİTİ VE 4708 SAYILI KANUN VE İLGİLİ YÖNETMELİĞİN HANGİ HÜKÜMLERİNE AYKIRI UYGULAMA İÇERİSİNDE OLDUĞUNUN TESPİT VE GÖRÜŞÜ, BU TESPİTLERE İLİŞKİN HER TÜRLÜ TUTANAK RAPOR EKİNE KONULMUŞTUR ………………………...................................
........... .......... .....................................................................................................................................................
..........} {TARİH}
ÜNVAN ÜNVAN
AD SOYAD AD SOYAD
ÜNVAN ÜNVAN
İMZA
ONAY
Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü
Müdür Yardımcısı
TARİH
Hits: 11505