BALKONUN CAMEKANLA KAPATILMASI
~ 12.04.2011 ~
Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumakla yükümlüdürler.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz (KMK. Md. 19).
Bir bağımsız bölümün balkonları dış duvar ve cepheleri ortak yerlerdendir (KMK. Md. 4).
Yönetim planında bağımsız bölümlerin balkonlarının kapatılamayacağı, balkon ve pencerelere güneşlik, jaluzi ve benzeri dış elamanların taktırılamayacağı hükme bağlanmışsa, buna uyulmalıdır.
Bir bağımsız bölümün mutfak balkonu 12 parçadan oluşan cam ile kapatmış olup da, bu camlar sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapanıyorsa bu durum şöyle değerlendirilmelidir:
a. Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ve/veya tek parçadan ya da bir kaç parçadan oluşması arasında uygulanacak yaptırım bakımından fark bulunmamaktadır.
b. Balkonun camekanla kapatılması mimari projeye aykırı olamaz.
c. Balkonun camla kapatılması yönetim planına aykırı olamaz.
d. Tüm kat maliklerinin 4/5’inin onayının bulunması gerekir.
BU koşullar gerçekleşmemişse, balkon eski hale getirilir.
Yargıtay açıkladığımız görüş paralelindedir (Bkz. Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 16.3.2006 gün ve 1434/2211 sayılı kararı.)
Danıştay’ın görüşü farklıdır: Danıştay’a göre; “gömme balkonun kapatılması suretiyle taban alanı dışında yeni ve fazladan bir alan kazanılmadığı, çekme mesafesinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığı, tadilatın taşıyıcı unsurları etkilemediği, cephe görünümünde meydana gelen değişikliğin ise ruhsat gerektirmediği anlaşıldığından, anılan tadilatın yıktırılmasına ve para cezası verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” (Danıştay 6. Daire, 18.2.2005, 4166/977).
Hits: 15330