KİTAP
İnşaat Hukuku Kitabı

Sığınak Yönetmeliği

~ 09.04.2010 ~
SIĞINAK YÖNETMELİĞİ
02 Temmuz 2008 Çarşamba 15:53
3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR
YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK
 
R. G. No :19910
R.G. Tarihi : 25.8.1988

Bölüm I Amaç, Kapsam ve Yasal Dayanak
Amaç
Madde 1¬
Bu Yönetmelik, sığınakların çeşit, özellik, yapım, kullanımve muhafazasına ilişkin usul ve esasları düzenler.
Kapsam
Madde 2¬
Bu Yönetmelik? 3194 sayılı İmar Kanunu 'na göre düzenlenmiş bulunan İmarYönetmeliklerinin uygulandığıalanları, 3194sayılı Kanun'un4 üncü maddesigereğinceimarmevzuatıyönünden belediyelerin görev alanlarına giren yerleri, Ülkemizdeçeşitliharp silah ve vasıtalarının tesirlerine karşı imarmevzuatınagöre yapılacak sığınak çeşitlerivebunların nerelerde, ne suretle, kimlertarafındanyaptırılacağına, kullanılacağına, bakım ve muhafazalarınailişkin hükümleri, kapsar.
Yasal Dayanak
Madde 3¬
Bu Yönetmelik 3194 sayılıİmarKanunu'nun36ve 44 üncü maddeleri gereğincehazırlanmış olup, 9.5.1985 gün, 18749 sayılı ResmiGazete 'deyayınlananİmarKanunu'naistinaden çıkarılan ve 2.11.1985 gün, 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmeliklere ektir.
Bölüm II Sığınakların Tanımı, Çeşitleri ve Özellikleri
Sığınak
Madde 4-
Nükleerve konvansiyonelsilahlarla, biyolojik vekimyeviharp maddelerinin tesirlerinden ve tabiiafetlerdeninsanlarla,insanların yaşaması ve ülkenin harpgücünündevamı için zaruricanlı ve cansız kıymetlerikorumak maksadıyla inşaedilenkorunma yerleridir.

Kullanacaklara göre sığınak çeşitleri, Kullanım amacına göre sığınak çeşitleri,

Kullanacaklara Göre Sığınak Çeşitleri
Madde 5¬ Sığınaklar korunacak veya kullanacakların durumuna göre ikiye ayrılır. ÖzelSığınaklar: Evlerde,resmive özelidare, fabrika ve müesseselerin bodrumlarındaveyabahçelerinde yapılır. Buralardaoturanaile, memurve işçilerin korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılardır. GenelSığınaklar: Nüfus ve trafik yoğunluğunun fazla olduğuyerlerde dışarıdabulunan halkın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılardır.

KullanımAmacına Göre Sığınak Çeşitleri

Madde 6¬
Sığınaklar kullanma amaçlarınagöre ikiye ayrılırlar: BasınçSığınakları: Nükleersilahlarınani(ışık, ısı, basınç ve ilk radyasyon)ve kalıntı (radyoaktif serpinti)etkileriyle konvansiyonel silahların tesirlerine, kimyasalve biyolojik harp maddelerine karşı korunmak amacıyla Devlet tarafındaninşa edilen sığınaklardır. SerpintiSığınakları: Nükleersilahlarınradyoaktif serpintietkilerinekarşı korunmak amacıyla inşaedilensığınakladır. Bu sığınaklar? kimyasalve biyolojik harp maddelerine, nükleersilahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerineve konvansiyonelsilahların parça tesirlerine karşı da korunmayı sağlamak için inşa edilen sığınaklardır. Serpintisığınakları bina ve tesislerin bodrumkatlarında yapılır. Mümkünolmadığıtakdirde bahçelerinde, toprağınyapısına göre yerüstünde veyayeraltındayapılırve TAKShesabına dahil edilir.

Serpinti Sığınaklarının Özellikleri ve Yapılışları

Madde 7¬
Serpinti sığınaklarının özellikleri şunlardır: Büyüklük: İnsan başına en az 1 metrekarelik yerayrılır. Yapı inşaatalanının binde30'undanaz olamaz.Kişiadedi(kişibaşına20 m2inşaatalanı hesabıyla)toplamyapı inşaat alanı 20sayısına bölünmek suretiyle bulunacaktır. İç yüksekliğiise 2.20m.den aşağı olamaz.DuvarKalınlığı: 60cm. beton,75cm. tuğla veyataş ya da90cm. sıkıştırılmış topraktan olmalıdır.Bahçelerdeyapılacakyeraltı veyayerüstüserpinti sığınaklarında döşeme ve tavan kalınlıkları için debu ölçülere uyulur. Giriş Yeri: Sığınağın girişi demir kapılı ve en az bir adet dik açı dönüşlü olmalıdır. Havalandırma:Sığınağın çeşidineolursa olsun hemmekanik ve hemdetabii havalandırma ile yeterliolmalı, mekanikhavalandırmanın kapasitesi?25kişidenaz insan barındıracak sığınaklarda0,75 m3/sn (Tek Menfez: 60x40cm? İkiMenfez:45x27cm? Üç Menfez: 35x24 cm) ve 25¬50 kişibarındıracak sığınaklarda 1,5 m3/sn (Tek Menfez: 100x50cm? İkiMenfez: 60x40cm? Üç Menfez:50x33cm)50kişidenfazla insan barındıracak sığınaklarda ise 2m3/sn (Tek Menfez: 100x67cm? İkiMenfez:75x45cm? Üç Menfez: 55x40 cm) olmalıdır. Havalandırma sistemiklima cihazı,menfezlerveyayapı perdesiile sağlanmalıdır. Radyoaktif tozların sığınak içinegirmesiniönleyicihava filtresi, hava borusuna konulmalıdır. Hijyentedbirleri: Çöplerin ve insan pisliklerinin kolaycaatılmasını sağlayıcı özellikle olmalı, mümkünse kanalizasyona bağlanmalı ve alafranga hela kullanılmalıdır.
Serpinti Sığınaklarının Yapılacakları Yer, Tesis ve Yapılar
Not: Bu maddenin 5.4.1991R.G. tarihinden geçerliolmak üzere 6.3.1991R.G. tarihli

Yönetmelik ile değiştirilen şeklidir.

Madde 8¬
Serpintisığınakları, belediye vemücaviralansınırları içinde vedışında imarplanı bulunan ve bulunmayan alanlardaki binalarda yapılır. Ancak? 8 daireden az bağımsız bölümü olan konutlarda, Toplam inşaat alanı 800 m2den az olanişyerlerinde, Toplam inşaat alanı 800 m2den az olan konut ve işyeri olarak kullanılan yapılarda, Belediye ve mücaviralanlardışındaköy nüfusuna kayıtlı ve köydesüreklioturanlartarafından yapılan veruhsata tabi olmayan yapılarda, Sığınak yapma zorunluluğu aranmaz.
Birimar parselinde birden fazla bina bulunması durumunda bunların toplam inşaat alanının 800 m2'yiaşmasıhalinde parseldeortak tek birsığınak yapılabileceğigibibirden fazla dayapılabilir.

Sığınakların Kimler Tarafından Yaptırılacağı

Madde 9¬
Resmive özelbütüntesis veyapılardayaptırılacak sığınakların yapımve bakımgiderleri bu yerlerin malik ve idareleri tarafından karşılanır. Gerektiğinde Genel Sığınak Olarak Kullanılacak Yerler
Madde 10¬Yapılacak metroların gerektiğinde genel sığınak olarak inşa edilmeleri esastır. Sinema,tiyatro,eğlence yeri, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasajgibiyapı ve tesislerin yeraltındainşa edilmeleriniteşvik için belediyelerce hertürlü kolaylık sağlanmasıve buraların gerektiğinde genel sığınakolarakkullanılması için gereklitedbirlerin alınması zorunludur.

Bölüm III Diğer Hükümler

Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi
Madde 11¬Sığınaklarkonusundaözelkanunların İmarKanunu 'naaykırı olmayan hükümleride uygulanır.

Madde 12¬
Not: Bu fıkra 6.3.1991 R.G. tarihliYönetmelik ile eklenmiştir.Bu yönetmeliğin yürürlüğegirdiğitarihten önce yapı kullanma izninebağlanmış ve bağlanacakyapılardakisığınakve sığınakolarak kullanılacak yerlermülki idareamirliğince tespit edilerek sığınak kayıt defterlerineişlenir. Resmive özelbütüntesisve binalara aitsığınakların bakımve muhafazası sığınağın bulunduğu binanın görevlendirilen yöneticisi denetiminde bina koruma amirince sağlanır. Meskenlerdekisığınakların bakımve muhafazası ise,binamalik veyöneticilerincesağlanır. Sığınak ve sığınak olarak kullanılacak yerlerin denetimleri, Mülkiİdare Amiri'nin sorumluluğundabelediyeler ve mahalli sivil savunma birimlerince yapılır.

Sığınakların Tapuya Tescili
Madde 13¬Yapılarınbodrumkatlarında veyabahçelerinde yapılacak sığınaklarkat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen ortakalanlardanolupbuhaliile yönetilir. Bu sığınaklarbağımsız olarak sığınak amacı ile olsa dahi satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.

Yapı Ruhsat ve Kullanma İzinlerininVerilmesi
Madde 14¬Sığınaklarınyapımı zorunlu bulunanbinave tesislere gereklisığınak yeri ayrılmadıkça yapı izni, sığınak tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.Not: Bu fıkra 6.3.1991 R.G. tarihliYönetmelik ile eklenmiştir.Yapı ruhsatiyesiverilenbinave tesislere yapıkullanma izin belgesiverilmedenönce, ilgili idarelercemülkiidare amirliklerinin sığınağın Yönetmelik hükümlerine uygunolduğunailişkin yazılı görüşünün alınması zorunludur. Oturma ve kullanma izniverilmiş yapılarınsığınak olarak ayrılmış bölümlerindeyapı değişikliğiyapılamaz.Ancak sığınak özelliğinikaybetmemek ve gerektiğinde sığınak olarak kullanılmak üzere mülki amirin izniyle barışta başka amaçlarla kullanılabilir.
Bu hükümlere uyulmadığıtespit edildiğitakdirdemülkiamirlik ve belediyelertarafındanyapılacak tebligatüzerinemaliki, müteahhidiveyayöneticisitarafından engeç üç ay içerisindebuaykırılık giderilir. Süresiiçerisindeaykırılığıngiderilmemesidurumundabuhizmetmülkiamirlik vebelediyelertarafındanyapılırve karşılığıimarmevzuatıhükümlerine göre ilgililerden tahsil olunur.
Madde 15¬İmar planlarınınhazırlanmasında genel sığınak yerleriişaretlenir.
Madde 16¬Sığınaklarda bulundurulacak malzemeler, sığınak amirlerinin görevlerive sığınaklarda nasılhareket edileceğineilişkin kurallarİçişleriBakanlığınca çıkartılacak genelgeile düzenlenir.
Madde 17¬BuYönetmelikyeni yapılacak kamu yapılarındayayımı tarihindenitibaren uygulanır.Halenkullanılmaktaolanve inşaatıdevamedenkamu yapılarında gerektiğindesığınak olarak tadil edilebilecek mahaller şimdiden belirlenecektir.

Sorumlu Makam

Madde 18¬Bu Yönetmeliğinuygulanmasından belediye vemücaviralansınırları içindebelediyeler, bu alanlar dışında valilikler yetkili ve sorumludur.
Madde 19¬Bu Yönetmeliğin uygulanmasında yapımla ilgilikonulardatereddüde düşülenhususlardaBayındırlık veİskan,sairhususlardaİçişleriBakanlığı'nın yazılıgörüşüalınırve bu görüşe uyulur.

Cezai Hükümler

Madde 20¬
3.5.1985 tarih ve 3194 sayılı İmarKanunu'nun42’ncimaddesigereğince, buYönetmelik hükümlerineuymayan yapı ilgililerihakkındamezkûrKanununsözü edilenmaddesine göre işlem yapılır.

Yürürlükten Kaldırma

Madde 21¬
3030sayılı Kanunkapsamı dışındakalan BelediyelerTip İmarYönetmeliğinin
51. Madde 3. Fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Geçici Madde1¬ (6.3.1991 gün ve 20806 s. R.G. değişik) Bu Yönetmeliğin yürürlüğegirdiği tarihten önce 3194 sayılı İmar Kanunun 22 nci maddesineuygun olarak yapı ruhsatiyesi almak üzere ilgiliidarelere yapılanbaşvurular, 25.8.1988 tarih, 19910 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 3194 Sayılı İmar Kanununa Göre Düzenlenmiş Bulunanİmar Yönetmeliklerine Sığınaklarla İlgili Ek Yönetmelik hükümlerine tabidir.

Bölüm¬IV Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

Madde 22¬
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İçişleriBakanlığıtarafındanmüştereken hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 23¬
Bu Yönetmeliği Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.
Hits: 15098

İMAR MEVZUAT

KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK (RESMİ GAZETE: 23.3.2012)
 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, milli parklar, tabiat parkları, tabiat ...
İMAR PLANI YAPILMASI VE DEĞİŞİKLİKLERİNE AİT ESASLARA DAİR YÖNETMELİK
 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; insan, toplum, çevre münasebetlerinde kişi ve aile mutluluğu ile ...
AVRUPA PEYZAJ SÖZLEŞMESİ
 Florence, 20.X.2000 Önsöz İşbu metnin imzacısı olan Avrupa Konseyi üyesi Devletler, Avrupa Konseyi’nin amacının üyeleri arasında ortak mirasları olan idealleri ...
AVRUPA ARKEOLOJİK MİRASININ KORUNMASI SÖZLEŞMESİ(DEĞİŞTİRİLMİŞ ŞEKLİ)
 Bu Anlaşmayı imzalayan Avrupa Konseyi üye Devletleri: Avrupa Konseyi'nin amacının, kendilerinin ortak mirası olan ideal ve prensipleri korumak ve gerçekleştirmek maksadıyla ...
AVRUPA MİMARİ MİRASININ KORUNMASI SÖZLEŞMESİ
 Strazburg, 3.X.1985 Bu Anlaşmayı imzalayan Avrupa Konseyi üye Devletleri: Avrupa Konseyi'nin amacının, kendilerinin ortak mirası olan ideal ve prensipleri korumak ve ...
Kesin İnşaat Yasağı Getirilen Korunması gerekli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Bulunduğu Sit Alanlardaki Taşınmaz Mallarının Hazineye Ait Taşınmaz Mallar İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik
KESİN İNŞAAT YASAĞI GETİRİLEN KORUNMASI GEREKLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ BULUNDUĞU ALANLARDAKİ TAŞINMAZ MALLARIN HAZİNEYE AİT TAŞINMAZ MALLAR İLE ...
Korunması gerekli Taşınmazz Tabiat ve Kültür Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik
KORUNMASI GEREKLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ TESPİT VE TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK         Kültür ve Turizm ...
Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği
KIYI KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİK         Bayındırlık ve İskan Bakanlığından     Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: ...
Köy Yerleşm Alanları Uygulama Yönetmeliği
KÖY YERLEŞME ALANI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ         Tarım Orman ve Köyişleri ile İçişleri Bakanlığından:     BİRİNCİ ...
Gecekondu Kanunu Uygulama Yönetmeliği
GECEKONDU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ     Gecekondu Uygulama Yönetmeliği     Bayındırlık ve İskan Toplu Konut İdaresi ...
Sığınak Yönetmeliği
SIĞINAK YÖNETMELİĞİ 02 Temmuz 2008 Çarşamba 15:53 3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK ...
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği
Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ (*) Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: : 2 Kasım 1985 - Sayı: 18916 (1. Mükerrer) (*) ...
İmar Kanunu md. 18 Yönetmeliği
İmar Kanununun 18.Maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlemesi İle İlgili Esaslar Hk.Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - ...
Otopark Yönetmeliği
OTOPARK YÖNETMELİĞİ     Otopark Yönetmeliği     Bayındırlık ve İskan Bakanlığından     Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: ...
Asansör Yönetmeliği
               Sanayi ve Ticaret ...
Tip İmar Yönetmeliği
 TİP İMAR YÖNETMELİĞİ  R. G. Tarihi : 02.11.1985 R. G. No : 18916 Revizyon 2 Eylul 1999 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Madde 1- 3194 ...
Yapılarda Isı Yalıtım Yönetmeliği
  ...
İMAR KANUNU
    Kanun Numarası: 3194     Kabul Tarihi: 03/05/1985     Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 09/05/1985     Yayımlandığı Resmi ...
3290 SAYILI KANUN İLE BAZI MADDELERİ DEĞİŞTİRİLEN VE BAZI MADDELER EKLENEN 2981 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KURULAN FONUN HARCAMA ESASLARINI DÜZENLEYEN YÖNETMELİK
    Resmi Gazete Tarihi: 24/08/1986     Resmi Gazete Sayısı: 19201     Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:     BİRİNCİ ...