YÖNETİM PLANININ İŞLEVİ
~ 11.06.2019 ~
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 28. maddesinde, "yönetim planının, yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini düzenleyen ve bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olduğu" belirtildikten sonra, "yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde ana gayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıkların Kat Mülkiyeti Kanunu ve genel hükümlere göre karara bağlanacağı" öngörülmüştür.
Maddenin bu anlatımından, kat mülkiyetli yapının yönetiminin sözleşme hükmünde olan yönetim planı gereğince yapılacağı, çıkan anlaşmazlıklarda hüküm bulunduğu takdirde yönetim planında yer alan hükümlerin, aksi takdirde Kat mülkiyeti Kanunu ve genel hükümlerin uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesinin 2. fıkrasında, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümde kat malikleri kurulunun oybirliğiyle vereceği kararla açılabilecek olan yerler sayılmıştır.
Yönetim planının, kat maliklerinin hakları ve borçlarının düzenlendiği 23. maddesinin ( e ) bendinde "kat malikleri özellikle, bağımsız bölümlerini kumarhane v.s. gibi ahlak ve adaba aykırı sayılacak şekilde kullanamazlar. Tapuda niteliği yazılı bağımsız bölümünü kat malikleri kurulunun ittifakla vereceği karar olmaksızın diğer bir şekilde kullanamazlar" hükmü yer almaktadır. Yönetim planında yapılan bu düzenleme ile bağımsız bölümün ahlaka ve adaba aykırı bir şekilde kullanımı kesinlikle yasaklandıktan sonra, meskenin diğer bir şekilde kullanılmasını kat malikleri kurulunun oybirliğiyle vereceği kararın bulunması koşuluna bağlamıştır. Hükümde yer alan "diğer bir şekilde" ifadesi sınırlama olmaksızın, kütükte kayıtlı niteliği dışında tüm kullanım biçimlerini kapsadığından, büro niteliğinde kullanımın da yasaklandığı açıktır (HGK. 20.12.2002, 772/1090).
Hits: 13615