KİTAP
İnşaat Hukuku Kitabı

md. 28 içtihatları

~ 30.03.2010 ~

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/1903

K. 2009/2118

T. 3.3.2009

• YÖNETİM PLANI ( Bazı Maddelerinin İptali Davası - Kat Maliklerinin Hukukunu Yakından İlgilendirdiği/Ana Taşınmazdaki Tüm Kat Maliklerinin Taraf Olması Zorunluluğu )

• TARAF TEŞKİLİ SAĞLANMASI ZORUNLULUĞU ( Yönetim Planının Bazı Maddelerinin İptali Davası - Kat Maliklerinin Tümünün Hukukunu Yakından İlgilendirdiği )

• KAT MALİKLERİNİN DAVADA TARAF OLMASI ( Yönetim Planının Bazı Maddelerinin İptali Davası - Kat Maliklerinin Tümünün Hukukunu Yakından İlgilendirdiği )

634/m. 28

ÖZET : Yönetim planı, ana gayrimenkulün yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini düzenleyen ve bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir.Yönetim planının iptali istenilen maddelerin içeriği de dikkate alındığında kat maliklerinin hukukunu yakından ilgilendirdiği gözetilerek, davada ana taşınmazdaki tüm kat maliklerinin taraf olması gerekir.

DAVA : Dava dilekçesinde 15.10.1986 tarihli yönetim planının 2, 3, 4, 18, 21, 22, 25, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ve 44. maddelerinin iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili ile davalılardan Mehmet B., Şerife B. ve Emine A. vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dava, anataşınmazın yönetim planının 2, 3, 4, 18, 21, 22, 25, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ve 44. maddelerinin iptali istemine ilişkindir.

Yönetim planı, Kat Mülkiyeti Yasasının 28. maddesi hükmüne göre ana gayrimenkulün yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini düzenleyen ve bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir.Yönetim planının 2, 3, 4, 18, 21, 22, 25, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ve 44. maddelerinde yazılı olan ve iptali istenilen maddelerin içeriği de dikkate alındığında kat maliklerinin hukukunu yakından ilgilendirdiği gözetilerek davada ana taşınmazdaki tüm kat maliklerinin taraf olması gerekir. Bu durumda davalılar dışındaki bütün kat maliklerinin de yöntemince davaya dahil edilip taraf teşkili sağlanmadan işin esası hakkında hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiştir.

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/10673

K. 2009/115

T. 19.1.2009

• KAT MÜLKİYETİ ( Yönetim Planının Değiştirilmesine İlişkin Davada Tüm Kat Maliklerinin Hasım Gösterilmesi Gerektiği )

• YÖNETİM PLANIN DEĞİŞTİRİLMESİ ( İlişkin Davada Tüm Kat Maliklerinin Hasım Gösterilmesi Gerektiği )

• HUSUMET ( Yönetim Planının Değiştirilmesine İlişkin Davada Tüm Kat Maliklerinin Hasım Gösterilmesi Gerektiği )

634/m.12,19,28

ÖZET : Yönetim planının değiştirilmesine ilişkin davada tüm kat maliklerinin hasım gösterilmesi gerekir.

DAVA : Davacı Celile vd. ile davalı Sinan vd. aralarındaki yönetim planının iptali ve eski hale iade davasına dair İstanbul 3.Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 12.12.2007 günlü ve 2007/514-1449 sayılı hükme yönelik temyiz isteminin reddi hakkında Dairece verilen 12.06.2008 günlü ve 2008/3069-7092 sayılı ilama karşı dahili davalı tarafından karar düzeltme isteminde bulunulmuştur.

Bu isteğin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Karar düzeltme isteminde bulunan davalı Vasil Mativdakis'e mahkemenin gerekçeli kararının yöntemine uygun biçimde tebliğ edilmemiş olduğu anlaşıldığından davalı vekilinin bu konuya ilişkin karar düzeltme isteğinin kabulüne, Dairemizin 12.06.2008 gün ve 2008/3069-7092 sayılı temyiz isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasına karar verilip dosya içindeki tüm kağıtların yeniden incelenmesi sonucu;

Davada ana taşınmazın yönetim planının ( 1 ) nolu bağımsız bölüm maliki lehine ortak yerlerde tesis ve değişiklikler yapılması konusunda muvafakat içeren 15 ve 16. maddelerinin iptali ile bu maddelere dayanarak projeye aykırı biçimde yapıldığı ileri sürülen tesis ve değişikliklerin eski hale getirilmesi istenilmiştir. Dava salt ( 1 ) nolu bağımsız bölüm maliki ile kiracısı aleyhine açılmış bulunmaktadır.

Yukarıda özetlenen davanın niteliği özellikle yönetim planının sözü edilen ve bir kat malikine ayni hak tanınmasına ilişkin olan maddelerinin iptali istenildiği göz önünde tutularak öncelikle ana taşınmazdaki tüm kat maliklerinin yöntemince davaya dahil edilip taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esası hakkında hüküm kurulması gerektiğinin düşünülmemesi doğru görülmemiştir.

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/9229

K. 2008/12777

T. 1.12.2008

• YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ( Yapma Görevi Kat Malikleri Kuruluna Ait Olduğu - Yapılan Değişikliklerin Tapu Kütüğündeki Beyanlar Hanesine İşletilmesi de Bu Görev Kapsamında Olduğu )

• KAT MALİKLERİ KURULU ( Yönetim Planına İlişkin Değişiklikleri Yapma Görevi Kat Malikleri Kuruluna Ait Olduğu - Yapılan Değişikliklerin Tapu Kütüğündeki Beyanlar Hanesine İşletilmesi de Bu Görev Kapsamında Olduğu )

• TAPU KÜTÜĞÜNÜN BEYANLAR HANESİ ( Yönetim Planına İlişkin Değişiklikleri Yapma Görevi Kat Malikleri Kuruluna Ait Olduğu - Yapılan Değişikliklerin Tapu Kütüğündeki Beyanlar Hanesine İşletilmesi de Bu Görev Kapsamında Olduğu )

• TESCİL ( Yapılan Değişikliklerin Tapu Kütüğündeki Beyanlar Hanesine İşletilmesi de Kat Maliklerinin Görevi Kapsamında Olduğu - Mahkeme Yönetim Planının Değiştirilmesine ve Tapuya Tesciline İlişkin Karar Veremeyeceği )

634/m.28,33

ÖZET : Yönetim planına ilişkin değişiklikleri yapma görevi, kat malikleri kuruluna aittir. Yapılan değişikliklerin tapu kütüğündeki beyanlar hanesine işletilmesi de bu görev kapsamında olup, mahkeme, yönetim planının değiştirilmesine ve tapuya tesciline ilişkin karar veremez.

DAVA : Dava dilekçesinde, yönetim planının 01.10.2006 tarihli kat malikleri kurulu toplantısında değiştirildiği, bu değişikliğin Tapu Siciline kayıt ve tesciline karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm, davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra, dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin yöneticiliğini yaptığı dava konusu sitenin kat malikleri 4/5 çoğunlukla toplanarak ve katılanların tamamının oybirliği ile 24.02.2003 günlü yönetim planının değiştirilmesine 01.10.2006 günü karar verdiklerini ve sitenin ismini de değiştirdiklerini, yönetim planı değişikliğine ilişkin kararın tapu siciline kayıt ve tescili için bu davayı açtıklarını ileri sürerek, yönetim planının değiştirilmesini, bu değişikliğin tapu siciline kayıt ve tescilini istemiş, mahkemece davanın kabulüne, yönetim planının 01.10.2006 tarihli karara istinaden değiştirilerek tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 28. maddesinin 3. ve son fıkralarına göre; yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır, kat maliklerinin 33. madde uyarınca mahkemeye başvurma hakları saklıdır. Yönetim planının ve sonra yapılan değişikliklerin tarihi, kat mülkiyeti kütüğünün ( beyanlar ) hanesinde gösterilir. Bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır.

Yasanın bu hükmü dikkate alındığında, anataşınmazın yönetim planına ilişkin değişiklikleri yapma görevi, kat malikleri kuruluna verilmiştir. Yapılan değişiklikleri Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürüp yukarıda değinildiği şekilde kütüğün beyanlar hanesine işletilmesi, kat maliklerinin görevi kapsamında bir iştir. Yönetim planı değişikliklerinin iptali de istenmediğine göre, mahkeme kat maliklerinin yerine geçerek yönetim planının değiştirilmesine ve tapuya tesciline ilişkin herhangi bir karar veremez. Tüm bu hususlar dikkate alınarak davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kabulü yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

HUKUK GENEL KURULU

E. 2008/18-546

K. 2008/556

T. 24.9.2008

• ESKİ HALE GETİRME VE TAHLİYE ( Yönetim Planı İle Yasaklanmış İse Tapuda Mesken Olarak Kayıtlı Bağımsız Bölümler Avukatlık Mimarlık Bürosu veya Doktor Muayenehanesi Olarak da Kullanılamayacağından Davanın Kabulü Gereği )

• TAPUDA MESKEN OLARAK KAYITLI BAĞIMSIZ BÖLÜMLER ( Dükkan İşyeri ve Çarşı Gibi İşyerleri Ancak Kat Maliklerinin Oybirliği İle Verecekleri Karar İle Açılabileceği - Yönetim Planında Yasaklanmamışsa Bu Yerlerin Büro Olrak Kullanılabileceği )

• YÖNETİM PLANINDA İŞYERİ OLARAK KULLANILACAK YERLERİN GÖSTERİLMESİ ( Avukatlık Mimarlık Bürosu veya Doktor Muayenehanesi Olarak Kullanılan İhtilaf Konusu Yer Mesken Olarak Kullanılacak Yerlerden Olması Nedeniyle Tahliye Talebinin Kabulü Gereği )

• BÜRO OLARAK KULLANILAN YERLER ( Yönetim Planı İle Yasaklanmış İse Tapuda Mesken Olarak Kayıtlı Bağımsız Bölümler Avukatlık Mimarlık Bürosu veya Doktor Muayenehanesi Olarak da Kullanılamayacağından Tahliye Davasının Kabulü Gereği )

634/m. 24,28

ÖZET : Davacı yönetici, tapuda mesken olarak kayıtlı yerin işyeri olarak kiraya verildiğini iddia ederek eski hale iade ve tahliye talebinde bulunmuştur. Tapuda mesken olarak kayıtlı bağımsız bölümlerde dükkan, işyeri ve çarşı gibi işyerleri ancak kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar ile açılabilir. Yönetim planında yasaklanmadığı sürece mesken olarak kayıtlı yer avukatlık, mimarlık bürosu veya doktor muayenehanesi olarak kullanılabilir. Somut olayda, yönetim planında işyeri olarak kullanılacak bağımsız bölümler gösterilmiş, diğer bölümlerin sadece mesken olarak kullanılacağı belirtilmiştir. İhtilaf konusu yer de mesken olarak kullanılacak yerlerdendir. Bu durum karşısında davanın kabulü gerekirken aksi yönde hüküm kurulması hatalıdır.

DAVA : Taraflar arasındaki "eski hale getirme ve tahliye" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir 6. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce davanın reddine dair verilen 23.02.2006 gün ve 2004/1795 E., 2006/2004 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin 18.12.2006 gün ve 2006/8658 E., 2006/10666 K. sayılı ilamı ile,

( ... Davacı yönetici dava dilekçesinde; dava konusu anataşınmazda davalılardan Adnan'ın maliki bulunduğu konut nitelikli taşınmazın diğer davalılara işyeri olarak kiralanıp dış cephesine levha asıldığını, yönetim planına göre zemin kattaki dükkanlar hariç tüm bağımsız bölümlerin mesken olarak kullanılmaya tahsis edildiğini ve tapu kütüğünde de mesken olarak gösterildiğini, ayrıca anayapının dış cephelerindeki duvar ve camlara zemin katta bulunan dükkanı ar dışında pano, levha veya tabela gibi şeylerin konulamayacağını ileri sürerek yönetim planına ve Kat Mülkiyeti Yasası'na aykırı olan bu durumun giderilmesini istemiş, mahkemece Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile ilgili dairelerin yerleşmiş içtihatlarına göre avukatlık bürosu olarak kullanılan yerlerin işyeri kapsamı dışında kaldığı ve işyeri niteliği taşımadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda hüküm kurulmuştur.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 24. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; anataşınmazın kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde dükkan, işyeri ve çarşı gibi yerler ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile verecekleri kararla açılabilir. Anataşınmazın yönetim planında bir yasaklama bulunmadığı takdirde Yargıtay uygulamalarına göre tapuda mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerin avukatlık ve mimarlık bürosu ile doktor muayenehanesi olarak kullanılması kabul edilmektedir. Dosya içindeki bilgi ve belgelerden özellikle anataşınmazın yönetim planının 2. maddesinin incelemesinden; dava konusu taşınmazda kat irtifakı kurulduğu, 26.04.2004 günlü kat malikleri kurulu kararı ile anataşınmazın yöneticisi olan davacıya, yönetim planına aykırı davrananlar hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunmak, ihtar çekmek, icra takibi yapmak ve dava açmak konularında yetki verildiği, tapu kaydına göre dava konusu edilen 1. kat 4 numaralı bağımsız bölümün mesken olarak davalı Adnan adına kayıtlı bulunduğu, anataşınmazın birinci katında 4 numaralı bağımsız bölümden ayrı olarak I, 2, 3 nolu bağımsız bölümlerin ve bu anataşınmazın zemin katındaki tüm bağımsız bölümlerin dükkan olarak kayıtlı olduğu, yönetim planının 2. maddesinin 2. cümlesinde "dükkanlar ve 1. kattaki bir adet işyeri hariç diğer tüm bağımsız bölümler sadece mesken olarak kullanılır" hükmünün yer aldığı, birinci kattaki 4 nolu bağımsız bölümden hangisinin işyeri olarak kullanılacağının açıkça belirtilmediği, yukarıda da açıklandığı gibi birinci kattaki tüm bağımsız bölümlerin tapuda mesken olarak kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır.

Bu duruma göre; mahkemece tapuda mesken olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölümlerin işyeri olarak kullanılmasını kesin şekilde yasaklayan, 634 Sayılı Yasanın 28. maddesine göre bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde olan yönetim planının 2. maddesinin son cümlesinin amir hükmü uyarınca davanın kabulü yolunda hüküm kurulması gerekirken yazılı gerekçe ile reddi doğru görülmemiştir.

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/1122

K. 2008/4257

T. 10.4.2008

• TAPU KAYDINDA BÜRO OLARAK GÖRÜNEN YER ( İnternet Cafe Olarak Kullanılması İçin Kiraya Verilmesi Halinde Bağımsız Bölüm Malikinin Çevre ve Ses Kirliliği Meydana Geldiğini İleri Sürerek Eski Hale Dönüştürme Davası Açabileceği )

• İNTERNET CAFE OLARAK KİRALANAN BÜRO ( Bağımsız Bölüm Malikinin Çevre ve Ses Kirliliği Meydana Geldiğini İleri Sürerek Eski Hale Dönüştürme Davası Açabileceği )

• ESKİ HALE İADE DAVASI ( İnternet Cafe Olarak Kullanılması İçin Kiraya Verilmesi Halinde Bağımsız Bölüm Malikinin Çevre ve Ses Kirliliği Meydana Geldiğini İleri Sürerek Eski Hale Dönüştürme Davası Açabileceği )

634/m.28

ÖZET : Dava dilekçesinde internet cafe olarak kullanılan büronun eski hale getirilmesi istenilmiştir. Tapu kaydında “büro” olarak kayıtlı olan bağımsız bölümün internet kafe olarak kullanılması için kiraya verilmesi, aynı binada bulunan başka bir bağımsız bölüm maliki çevre ve ses kirliliği meydana geldiğini ileri sürerek eski hale dönüştürme davası açabilir.

DAVA : Dava dilekçesinde internet cafe olarak kullanılan büronun eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı dava dilekçesinde, tapu kaydına göre "büro" olarak kayıtlı bulunan ve davalılardan Abbas'a ait olan 1 nolu bağımsız bölümü internet cafe olarak kiraya verdiğini, söz konusu yerin internet cafe olarak kullanılması sonucu çevre ve ses kirliliği meydana geldiğini ileri sürerek davalılara gerekli uyarıların yapılarak kira akdinin feshini, bağımsız bölümün eski haline getirilmesini istemiş, mahkemece davanın kabulüne halen internet cafe olarak kullanılan 1 nolu bağımsız bölümün büro olarak eski hale dönüştürülmesine karar verilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.

Ancak;

Dava konusu bağımsız bölümün maliki, kiracısı ve kullanıcısı olmadığı dosya içeriğinden anlaşılan eski yönetici Okan'a yüklenecek herhangi bir kusur veya ihmal bulunmadığı halde bu kişi hakkında açılan davanın reddi gerekirken kabulü yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2006/9441

K. 2007/306

T. 29.1.2007

• KAT MÜLKİYETLİ ANATAŞINMAZIN YÖNETİM PLANINDA DEĞİŞİKLİK ( Kat Malikleri Kurulu Kararının İptali İstemi - Husumetin İptali İstenen Karara Olumlu Oylarıyla Katılan Kat Maliklerinin Tümüne Yöneltilmesi Gereği )

• KAT MALİKLERİ KURULU KARARININ İPTALİ ( Husumetin İptali İstenen Karara Olumlu Oylarıyla Katılan Kat Maliklerinin Tümüne Yöneltilmesi Gereği )

• HUSUMET ( Kat Malikleri Kurulu Kararının İptali İstemi - İptali İstenen Karara Olumlu Oylarıyla Katılan Kat Maliklerinin Tümüne Yöneltilmesi Gereği )

634/m.19,28,44

ÖZET : Dava, kat mülkiyetli anataşınmazın yönetim planında değişiklik yapılmasına ilişkin kat malikleri kurulu kararının iptali istemine ilişkindir. Davanın niteliği gereğince, husumetin iptali istenen karara olumlu oylarıyla katılan kat maliklerinin tümüne yöneltilmesi gerekir.

DAVA : Dava dilekçesinde kat malikleri kurulu kararının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dava, kat mülkiyetli anataşınmazın yönetim planında değişiklik yapılmasına ilişkin kat malikleri kurulu kararının iptali istemine ilişkindir.

Davanın bu niteliği gereğince, husumetin iptali istenen karara olumlu oylarıyla katılan kat maliklerinin tümüne yöneltilmesi gerekirken, 8 nolu bağımsız bölümde paydaş olan Z.Necla Suyabatmaz, 10 nolu bağımsız bölümde malik olan Beya Levi, 14 nolu bağımsız bölümün paydaşları H.Fügen Kural ve A.Rıza Kural, 6 nolu bağımsız bölümün paydaşları H.Tamer Arıkan ve M.Sinan Arıkan, 16 nolu bağımsız bölümün maliki Efe Öztarhan ile 7 nolu bağımsız bölümün yeni maliki Özge Ülkü'ye husumet yöneltilmeden yargılama yapılıp işin esasıyla ilgili karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.

 

Hits: 9762

KAT MÜLKİYETİ HUKUKU YARGI KARARLARI

GÜÇLENDİRMENİN KMK'DAKİ YERİ
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesi “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer ...
YÖNETİM PLANININ İŞLEVİ
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 28. maddesinde, “Yönetim planının, yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini düzenleyen ve bütün kat ...
DEPREMDE HASAR GÖREN EVİN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN KİRACININ İŞYERİNİ TERKETMESİ DAVASI
Dava dilekçesinde, ana yapının depremde hasar gördüğü, bu nedenle gerekli onarım ve güçlendirmenin yapılması gerektiği, davalı kiracının ise dava konusu ...
634 sayılı YASA-6306 SAYILI YASA-GÖREVLİ MAHKEME
  Davacı vekili dava dilekçesinde, de kurulu anataşınmazın 18.08.2014 tarihli olağanüstü kat malikleri kurulu toplantısında anataşınmazın riskli yapı olduğu ...
ÖDEME GÜNÜ ADRESINDE BULUNMAYAN ALACAKLININ BORÇLUNUN SÜRESİNDE ÖDEMEDE BULUNMADIĞINDAN SÖZ EDEREK CEZA KOŞULU İSTEMESİ
30.10.1979 tarihli sözleşme hükümlerine göre, davalı işveren V. B. tarafından 60.000 liranın 5.1.1980 tarihinde müteahhid N. D.'a ödenmesi gerekmektedir. Alacaklı ...
MAHKEME KARARIYLA KAT MÜLKİYETİ KURULMASI
Paydaşlığın (ortaklığın ) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte ...
APARTMAN ORTAK GİDERLERİNDEN KİRACININ SORUMLULUĞU
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 20. maddesine göre anataşınmazın ortak giderlerinden kat malikleri sorumludur. 22. madde hükmü gereğince de kat malikinin 20. madde uyarınca ...
KAT MÜLKİYETİ KURULMASI
 Kat Mülkiyeti Yasasının 10. maddesinin son fıkrası hükmüne göre kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi ...
KAT MALİKLERİ KURULUNCA KENDİSİNE TEMSİL YETKİSİ VERİLMEYEN VE KAT MALİKİ OLMAYAN YÖNETİCİNİN AÇTIĞI DAVA
Dosya içeriğindeki belgelerden davanın A Sitesi Yönetim Kurulu adına Yaşar tarafından açıldığı anlaşılmaktadır. Çekişme konusu 1107 parsel paylı mülkiyet ...
KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARI İPTAL EDİLMEDİKÇE GEÇERLİDİR
Dava, aidat ve yakıt giderinin ödenmemesi nedeniyle yürütülen takibe yapılan itirazın iptali ile takibin devamı istemine ilişkindir. Takip ve dava yönetici tarafından ...
YÖNETİM PLANININ İŞLEVİ
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 28. maddesinde, "yönetim planının, yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini düzenleyen ve bütün kat maliklerini bağlayan ...
MÜŞTEREK MÜLKİYETİN KAT MÜLKİYETİ KURULARAK GİDERİLMESİ
 Davacı vekili dava dilekçesinde, Balkaroğlu Tatil Sitesi adıyla inşa edilmiş bulunan altı bloklu ana taşınmaz üzerindeki ortaklığın 634 Sayılı Kat Mülkiyeti ...
İNKAR EDİLEN SÖZLEŞMENİN YEMİNLE İSPATI
Davacı, davalı Kurumun bünyesinde bulunan Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü'nde inşaat işleri yaptığını, işi noksansız bitirip teslim ettiğini, ancak davalının ...
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISINMA SİSTEMİNE İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI
Kat Mülkiyeti Yasasının 19 uncu maddesi hükmüne göre kat maliklerinden herbiri ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecburdur ve tüm kat maliklerinin ...
YÖNETİM PLANI VE DEĞİŞTİRİLMESİ
Dava dilekçesinde, kat mülkiyetli anataşınmazın tapu kütüğünde tescilli olan yönetim planının 31, 32 ve 33. maddelerinin iptali istenilmiş, mahkemece davanın ...
YÖNETİM PLANI DEĞİŞİKLİĞİ
Dava dilekçesinde, kat mülkiyetli anataşınmazın tapu kütüğünde tescilli olan yönetim planının 31, 32 ve 33. maddelerinin iptali istenilmiş, mahkemece davanın ...
md. 33 içtihatları
• KAT MALİKİNİN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEMESİ (18. HD. 23.6.2009, 5663/13748). Takip konusu alacağın Muğla'nın Bodrum ilçesinde ...
md. 32 içtihatları
• ORTAK YERE ELATMANIN ÖNLENMESİ (18. HD. 2.6.2005, 3696/5814). Davacı vekili dava dilekçesinde, davalının dava konusu anataşınmazın pasaİ girişinde mevcut olan ve zemin ...
md. 31 içtihatları
• APARTMAN GENEL GİDERİNİN TAHSİLİ AMACIYLA İCRA TAKİBİ (12. HD. 6.6.2006, 9548/12110) Kat mülkiyeti Yasası'na dayanılarak genel giderden dolayı tapu maliki Yasemin ...
md. 30 içtihatları
• YÖNETİCİ ATANMASI İSTEMİ (18. HD. 25.9.2006, 4995/6764) Davada kat malikleri kurulunun 17.10.2003 günlü olağanüstü toplantısının ve bu toplantıda alınan ...
md. 29 içtihatları
• KAT MALİKLERİ KURULUNUN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMASI (18. HD. 3.12.2007, 10272/10513) Davacı kat malikleri kurulu tarafından yapılan olağanüstü toplantı ile bu ...
md. 28 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2009/1903 K. 2009/2118 T. 3.3.2009 • YÖNETİM PLANI ( Bazı Maddelerinin İptali Davası - Kat Maliklerinin Hukukunu Yakından İlgilendirdiği/Ana Taşınmazdaki ...
md. 27 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2004/9125 K. 2005/690 T. 14.2.2005 • KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİ ( Husumetin İptali İstenen Kararlara Olumlu Oy ile Katılan Kat Maliklerinin ...
md. 26 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2004/3942 K. 2004/5767 T. 6.7.2004 • KAT İRTİFAK SAHİBİNİN BORÇLARI ( Dava Açıldıktan Sonra Üzerine Düşen Borcu Yerine Getirmesi - ...
md. 25 içtihatları
• TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarında dava konusu taşınmaza ( 18.no'lu bağımsız bölüme ) somut emsal alınan taşınmazın satış ...
md. 24 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2009/4897 K. 2009/5402 T. 25.5.2009 • ESKİ HALE GETİRME ( Tapuda Mesken Olarak Kayıtlı Bağımsız Bölümlerde Hayvanların Tedavi ve Bakımlarının ...
md. 23 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2007/4207 K. 2007/4398 T. 17.5.2007 • BAĞIMSIZ BÖLÜMDE TAMİRAT Davacı kat maliki dava dilekçesinde, kat mülkiyetli anayapının ...
MD. 22 İÇTİHATLARI
18. HUKUK DAİRESİ E. 2009/4477 K. 2009/4803 T. 5.5.2009 • ORTAK GİDER ALACAĞI Davada; ortak kalorifer kazanının yenilenmesi giderinden N. T. Sitesi C-10 Blok 6 nolu bağımsız ...
MD. 20 İÇTİHATLARI
  18. HUKUK DAİRESİ E. 2009/4477 K. 2009/4803 T. 5.5.2009 • ORTAK GİDER ALACAĞI Davada; ortak kalorifer kazanının yenilenmesi giderinden N. T. Sitesi C-10 Blok 6 nolu ...
md. 19 içtihatları
18. HUKUK DAİRESİ E. 2009/5553 K. 2009/6120 T. 8.6.2009 • ANATAŞINMAZDA ONARIM VE İNŞAAT Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve ...
MADDE 18 İÇTİHATLARI
1-) ANATAŞINMAZDA ONARIM VE İNŞAAT (18. HD. 8.6.2009, 5553/6120). Davacı dava dilekçesinde, davalı A. K.'nün pergolesinin etrafına taktırdığı stor tipi perdeyi devamlı ...